Home

Nieuws 213 x bekeken

Miljoenenschade door Italiaanse acties

Rotterdam – De schade voor Nederlandse transporteurs en verladers door de blokkadeacties in Italië is opgelopen tot enkele miljoenen euro’s. Dat zei een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN) donderdag.

Het merendeel van de schade wordt geleden door bedrijven die, uit angst om in een blokkade verzeild te raken, niet naar Italië afreizen. Daarbij gaat het veelal om transporten van verse en bederfelijke producten, zoals groente en fruit. Daarnaast staan er nog altijd tientallen Nederlandse truckers daadwerkelijk in een blokkade in Italië.

De Van Drie Group doet veel zaken met Italië. Directeur corporate affairs Henny Swinkels zegt dat de acties in Italië voor zijn bedrijf vervelend en lastig zijn. “Maar de schade laat zich op dit moment nog niet uitdrukken in euro’s per dag.”

De schade komt vooral tot uiting in vertraging bij de uitlevering van producten, zegt Swinkels. “Maar de situatie is niet zo ernstig dat de acties in Italië onze bedrijfsvoering beïnvloeden. We moeten hier en daar de rijroutes wat bijstellen.”

Italiaanse vrachtwagenchauffeurs voeren sinds maandag actie op de snelwegen in hun land. Het protest richt zich op de hoge brandstofprijzen en toltarieven.

De acties zijn een initiatief van de kleinste truckersbond in Italië. De twee grootste bonden steunen de actie niet. Desondanks blijkt de actiebereidheid opvallend groot. ”Het lijkt erop dat de geest uit de fles is en dat de acties een uiting zijn van de algemene onvrede over de gang van zaken in Italië”, aldus Elmer de Bruin, secretaris internationaal vervoer van TLN.

De acties in Italië zouden tot en met vrijdagavond duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.