Home

Nieuws 275 x bekeken

Miljoenen subsidie ongebruikt

Doetinchem – Nederlandse agrarisch ondernemers hebben in de periode van 2007 tot 2011 enkele miljoenen aan subsidies voor bedrijfsadviezen ongebruikt gelaten.

Dat blijkt uit een evaluatie van het LEI in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het ministerie heeft de evaluatie deze week op verzoek van Boerderij Vandaag vrijgegeven. Uit het LEI-rapport blijkt dat in de periode van 2007 tot en met 2011 bijna 5,3 miljoen aan subsidie beschikbaar was. Daarvan is nog niet eens de helft uitbetaald. Tot en met 2010 is 1,7 miljoen uitgekeerd.

De subsidie is ingesteld om ondernemers te helpen bij het voldoen aan de Europese regels op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat om voorwaarden waar boeren aan moeten voldoen bij het verkrijgen van bedrijfstoeslagen als inkomenssteun.

Het ministerie had er in 2007 rekening mee gehouden dat ruim 14.000 bedrijven gebruik zouden maken van de regeling. Dat aantal is bij lange na niet gehaald: ruim 2.800 bedrijven hebben bijna 3.900 subsidieaanvragen ingediend.

Een van de drempels voor het aanvragen van de subsidie zijn de hoge kosten van het advies dat tussen de 2.000 en 3.000 euro kost, waarvan de helft door het ministerie wordt vergoed. De eigen bijdrage is voor met name de kleine ondernemers hoog, vergeleken met de inkomenssteun die ze krijgen, aldus het LEI.

Het ministerie bekijkt of de subsidie efficiënter kan worden ingezet, bij voorbeeld voor groepen ondernemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.