Home

Nieuws 1 reactie

Melkveehouders Tolberter Pettenpolder leven tussen hoop en vrees

Tolbert – Melkveehouders in de Tolberter Pettenpolder treffen alle maatregelen om hun vee te evacueren, als dat nodig mocht blijken. Maar het liefst blijven ze met hun vee zitten.

Leen Groeneveld in het Groningse Tolbert kan weinig meer dan hopen. Met 73 koeien aan de melk komt hij ernstig in de problemen als het water de Tolberter Petten in gaat lopen.
”Als de stroom straks wordt uitgeschakeld, zitten we echt in de problemen”, vertelt de echtgenoot van Groeneveld. ”We hebben en melkrobot en zonder stroom kunnen we niets meer.”

De melkveehouder heeft inmiddels wel maatregelen genomen om het vee te kunnen herbergen. ”We hebben contact met collega’s in de omgeving om in geval van nood de dieren daar te kunnen onderbrengen.”

Melkveehouder Van der Til denkt dat hij het melkvee niet zal hoeven evacueren. ”Onze koeien staan op een andere locatie in de polder en wij verwachten dat het water daar niet zo hoog kan komen”, zegt boerin Aukje van der Til.

Voor het jongvee en het droogvee is een onderkomen gereserveerd, mocht het nodig zijn te evacueren. ”We denken dat we dan nog tijdig met de dieren weg kunnen komen.”

Van der Til zit op 200 meter van de plek waar het water de dijk over kan komen. Hoe hoog het water zal komen weet ze niet precies, maar dat het hoog komt weet ze wel. ”Als de dijk doorbreekt, moeten wij op zolder gaan wonen”, zegt Van der Til. ”Ik hoop echt dat het zover niet komt, daar zit ik he-le-maal niet op te wachten.

De boerin verwacht dat zo lang mogelijk stroom geleverd zal worden. ”Ik kan nog naar Radio Noord luisteren en ik kan nog bellen, en zolang dat het geval is, hebben we stroom.”

Buurman en melkveehouder De Vries is ook bezig voorbereidingen te treffen om het vee – zo nodig – te evacueren. Zoon Diederik meldt telefonisch dat het op dit moment nog onduidelijk is wat er gaat gebeuren. ”We weten het niet.” Hij meldt dat iedereen op het bedrijf druk is om de koeien te verzorgen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    het is een vervelende situatie en ik wens iedereen sterkte
    één ding moet me van het hart, als bedrijven met melkkoeien niet in hun eigen stroomvoorziening kunnen voorzien is op zijn minst opmerkelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.