Home

Nieuws 467 x bekeken

LTO: snellere verduurzaming als consument verandert

Den Haag – De visie van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding lijkt goed aan te sluiten bij de ambities van LTO Nederland.

Dat zegt Hans Huijbers, portefeuillehouder duurzaam ondernemen van LTO Nederland in reactie op de visie die de raad woensdag presenteerde.

”Verduurzamen van land- en tuinbouw gaat een stuk sneller als consumenten anders gaan kopen en winkelketens alleen nog een verantwoord geproduceerd aanbod in de schappen leggen. Boeren en tuinders pikken dat direct op. Op elkaar wachten brengt geen beweging op gang. Dat heeft de raad naar mijn idee goed gezien”, vindt Huijbers.

De raad, een onafhankelijke denktank van wetenschappers gelieerd aan landbouw en voeding, vindt dat de voedselproductie te veel is los gekomen van de natuurlijke omgeving en de consument. De voedselproductie moet integraal verduurzamen. Een eerste stap kan hierbij worden gemaakt door de band tussen de boer en de consument te versterken, vindt de raad.

”Verduurzamen vraagt inderdaad om een brede, integrale aanpak”, vindt Huijbers. ”Het gaat niet alleen om minder mineralen of minder antibiotica of minder residuen. Het is onze uitdaging om gezondheid, lekker en goed eten, maatschappelijke waardering, landschappelijke inpassing en versterking van de inkomenspositie van boeren en tuinders in één beweging mee te nemen.”

De wens van de raad om de natuur en de biologische processen meer te benutten bij de productie, wordt eveneens door LTO gesteund. ”De transitie van chemie naar biologie, is niet alleen goed voor natuur, milieu en klimaat, maar biedt boeren en tuinders ook enorme kansen”, vindt Huijbers. Hij vindt bijvoorbeeld dat boeren een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.