Home

Nieuws 341 x bekeken

LEI: onderschat prijseffect crisis op agrarische markten niet

Den Haag - Bedrijven moeten het mogelijke effect van de eurocrisis op prijzen niet onderschatten.

Tijdens de 'vorige' kredietcrisis, in 2008, bleek dat agrarische markten niet meer zo duidelijk afgezonderd zijn van de rest van de economie. Investeren blijft vaak echter noodzakelijk. Dat zegt Kees de Bont, landbouweconomisch onderzoeker bij het LEI, onderdeel van Wageningen UR.

De Rabobank meldde onlangs dat de eurocrisis dit jaar de land- en tuinbouw wel zal raken, maar dat het effect vermoedelijk minder sterk zal zijn dan in de rest van de economie. De Bont is het hiermee ten dele eens. “We moeten echter duidelijk een volume-effect en prijseffect scheiden. Het volume-effect zal bescheiden zijn, het prijseffect laat zich niet voorspellen.”

In 2008 en 2009 zijn in de agrarische sector de inkomens harder gedaald dan in het midden- en kleinbedrijf (MKB) in het algemeen, aldus De Bont. “Deels kan dit worden toegeschreven aan bijvoorbeeld een overvloedige oogst hier of elders, maar de agrarische markten zijn ook steeds meer gekoppeld aan de rest van de economie.”

Hierbij valt te denken aan de koppeling van de maisprijs aan de olieprijs, via de ethanolmarkt, waardoor uiteindelijk ook de tarweprijs geraakt wordt. Maar ook steeds meer speculanten zijn actief op de agrarische markten, aldus de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. In 1996 was van het verhandelde volume op termijnmarkten 12 procent in handen van speculanten, nu 61 procent.

Ondanks de onderschatting van de blootstelling van de agrarische sector aan de crisis, denkt De Bont dat het advies van LTO-voorman Albert Jan Maat met investeringen een pas op de plaats te maken, wat ongericht is. “Ik zou bedrijven adviseren te kijken welke investeringen noodzakelijk zijn voor de toekomst. Stel niet uit wat eigenlijk nodig is.” Daar komt mogelijk nog bij dat vanwege de crisis bepaalde kapitaalgoederen juist gedaald zijn in prijs, terwijl de rente relatief laag staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.