Home

Nieuws 210 x bekeken

Kunstmestverbruik neemt ondanks daling graanprijs toe

Parijs – Het wereldwijde verbruik van kunstmest neemt in het seizoen 2011/2012 3 procent toe tot een recordhoog niveau van 178,3 miljoen ton.

Een groeiseizoen later zal de groei 2 procent bedragen. Dat schrijft de International Fertilizer Industry Association (IFA), dat de ramingen zelf ”zeer speculatief” noemt in het licht van de ondoorzichtige ontwikkeling van de crisis.

Een seizoen eerder groeide het verbruik nog met 6,2 procent, maar volgens IFA-directeur Michel Prud'homme betekent de stijging wel dat de sector op de goede weg is. In het seizoen 2008/2009 daalde het verbruik en kwamen veel bedrijven in de industrie in de problemen. Nu wordt weer volop geïnvesteerd in productiecapaciteit en het openen van nieuwe afzetkanalen.

De stijging wijt de IFA aan hogere inkomens voor boeren in de VS. De agrarische sector voegt volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw dit seizoen de meeste waarde toe aan de totale economie sinds 1974. Daar komt bij dat in opkomende economieën de vraag naar productiemiddelen blijft stijgen.

Hoewel prijzen voor graan en suiker zijn gedaald in 2011, blijven de prijzen in historisch perspectief hoog, aldus de IFA. Voor tarwe geldt bijvoorbeeld dat de prijs op de termijnmarkt in de VS een kwart zijn gedaald ten opzichte van de 2011-piek, maar nog altijd tientallen procenten hoger dan het langrarige gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.