Home

Nieuws 217 x bekeken

Kroatië kiest voor toetreding tot EU

Zagreb - Ruim tweederde van de Kroaten heeft zich bij een referendum zondag uitgesproken voor toetreding tot de EU. Dit suggereren de eerste uitslagen na het tellen van ongeveer een kwart van de stemmen.

De inwoners konden zich in een referendum uitspreken over toetreding, nadat president, premier en parlement daar eerder al mee hadden ingestemd. Kort voor het openen van de stembureaus hadden politici van de regering en de oppositie nog opgeroepen om voor aansluiting te stemmen.

Als de eerste uitslagen worden bevestigd, is Kroatië vanaf 1 juli 2013 het 28e lid van de EU. Brussel kan nog wel aan de noodrem trekken als het land te weinig doet tegen criminaliteit en corruptie.

Kroatië werd in 2004 kandidaat-lidstaat van de EU. Een jaar later begonnen de onderhandelingen over volwaardig lidmaatschap. De gesprekken lagen bijna een jaar lang stil wegens een grensruzie met EU-lid Slovenië. Kroatië is sinds 2009 ook al lid van de NAVO.

Het 4,3 miljoen inwoners tellende Kroatië maakt momenteel de ergste economische crisis mee sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991. De werkloosheid bedraagt 17,4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.