Home

Nieuws 8206 x bekeken 19 reacties

Kilo koe kost 15.000 liter water

Doetinchem - De productie van een kilo rundvlees kost meer dan 15.000 liter water.

Daarmee is rundvlees één van de voedselproducten met het hoogste waterverbruik. Het mede door de Nederlandse onderzoekers Winnie Gerbens en Arjen Hoekstra ontwikkelde model voor de berekening van de water-voetafdruk laat zien dat voor een kilo suiker ongeveer 200 liter wordt verbruikt. Granen en oliegewassen hebben zo’n 2.000 liter per kilo opbrengst nodig en vlees en eieren tussen 3.000 en 9.000 liter per kilo - met een kilo koe als uitschieter: 15.415 liter.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet boer

  Wat is dit nou weer voor onzinverhaal? wat heb je eraan dat je het weet? het gaat er heus niet meer of minder om regenen.

 • no-profile-image

  tegengas

  Stemmingmakerij en anders niets. Water verdwijnt niet van onze planeet, het wordt hoogstens verplaatst en gedeeltelijk opgewaardeerd tot transporteur van uitstekende voedingstoffen voor planten.

 • no-profile-image

  Kijkende bij de slacht zie ik niets van zoveel water terug. Is mijn vraag waar is het water gebleven? Wat dachten de onderzoekers van hun eigen onderzoek voor water nodig is om tot het resultaat te komen? Hebben vast melk gedronken. Hoeveel liter melk? Daar is het water gebleven. En natuurlijk eten met een toetje, vla? Nog meer water. Wil wel eens weten waar al dat water blijft, hebben ze niet vermeld. Winnie en Arjen hoeven vast ook niet te zweten en urineren?

 • no-profile-image

  is de melk die deze koeien gegeven hebben daar af getrokken ?

 • no-profile-image

  Boer12

  12500 liter per dag, als je een stier op 600 kg slacht in 2 jaar.
  Geloof veel maar......is dit een Stapel onderzoek?

 • no-profile-image

  Ach joh, dat hele milieugeleuter is toch al lang niet meer serieus te nemen.

 • no-profile-image

  Nuchter

  weer een berekening die van geen kant klopt.laat maar eens in elke stap zien wanneer en hoeveel water er gebruikt word. en voor 1 kg suiker af bieten zaad tot in zakje heb je meer dan 200 L nodig.

 • no-profile-image

  Dennis

  Mensen, mensen...

  Het gaat er natuurlijk om dat we wereldwijd meer en meer problemen met de zoetwater drinkvoorziening. Hier in het westen is het jog wel redelijk uit te houden, maar ook hier worden kosten van waterzuivering duurder en duurder, doordat de vraag alsmaar toeneemt. Als de waterrekening dan weer duurder is hoor je de nederlander wel weer nklagen. Bovendien wordt de prijs nooit volledig doorberekend in het vlees.

  Dus of het nou 12.000 of 15.000 liter water per koe is, maakt niet zoveel uit, er moeten gewoon minder dierlijke eiwitten worden geconsumeerd.

  En nee, ik ben geen vegetariër!

 • no-profile-image

  LL

  Wat een domme reacties. Keihard roepen dat het onderzoek van geen kant klopt zonder onderbouwing? Hebben jullie je überhaupt ooit in deze materie verdiept of wordt je gewoon instant expert als je het ergens niet mee eens bent? De grootste hoeveelheid water gaat zitten in het veevoer. Hetzelfde voer waar oerwouden in rap tempo voo gekapt worden. Niet voor niets gaat meer dan 90% van alle soja naar veevoer. Stop eens met het beschermen van je eigen gewoontes en denk verder na. Dúrf eens verder na te denken. Verder dan alleen je eigen belangen. Het zal je goed doen.

 • no-profile-image

  Ook worden oerwouden gekapt omdat men hier heel slordig omgaat met vruchtbare grond. Prachtige polders vernietigen, dart kunnen ze hier als geen ander.

 • no-profile-image

  LL, 90% van het soja gaat naar het veevoer? Het leuke is dat het grootste deel van soja in de vleesvervangers en sojamelk gaat. Wat in veevoer gaat is het afval (sojaschroot). Verdiep jij jezelf maar liever in de materie voordat je wat roept.

 • no-profile-image

  Mariya

  @Kritische Lezer: Wat een ongelooflijke bollocks!
  Er zijn niet genoeg vegetariërs om dat voor elkaar te krijgen. Waar heb je dat verhaal in hemelsnaam vandaan? Denk eens logisch na over wat je zegt.

  Er worden regenwouden gekapt om soja te verbouwen. Niet voor de paar procent menselijke vegetariërs die op aarde leven maar als goedkoop voedsel voor dierlijke herbivoren/omnivoren die worden afgeslacht zodat omnivoren en carnivoren zich kunnen uitleven op hun kadavers. Vegetariërs zijn (nog) in de minderheid hoor. En denk maar niet dat de meeste vegetariërs GMO soja willen eten (wat de meeste soja is) en soja waar regenwouden voor gekapt zijn. Zeker niet dus! Dan zijn er ook nog vegetariërs die niet eens sojaproducten (willen) consumeren. Het klopt gewoon niet wat je beweert. Ik zou echt willen weten waar je deze nonsense vandaan hebt.

 • no-profile-image

  Tristan

  Het is wel jammer dat we geen inzage hebben in het onderzoek. Gaat het over een kilo rundvlees van een koe of een gewicht per kilo levende koe? Is het een melkkoe, biologisch gehouden of bio-industrie? Hoe lang leeft de koe / hoe lang heeft de koe geleefd? Als het een melkkoe betreft, hoeveel melk hebben ze haar ontnomen? Wat heeft ze te eten gekregen? Hoeveel drinkt de koe per dag?

  Er zijn meer (ook internationale) onderzoeken gedaan die met ongeveer dezelfde conclusies (of zelfs met grotere cijfers) komen dus ik denk dat de schatting wel kan kloppen. Wat LL zegt is ook een goed punt. Diervoeding moet ook worden geproduceerd en dat is niet mogelijk zonder water. Nou één liter water is ongeveer één liter melk. Uiteraard heeft de koe zelf ook vocht nodig om te kunnen functioneren. Houden jullie ook allemaal bij hoeveel je zweet en urineert? En dan nog niet eens gesproken over de ontlasting. Ik denk dat (hetzij iets meer of minder) het een schatting is die klopt. Maar ik ken nu alleen de conclusies en niet het onderzoek.

  @Boer12: er staat letterlijk dat het over een koe gaat en niet over stier. De algemene benaming van deze diersoort is rund.

  @Tegengas: ik denk dat ze het hebben over drinkwater dus zoet water. Want je geeft planten en koeien net als mensen geen zout (zee) water.

  @Kritische Lezer: dat je zogenaamd kritisch bent maakt je niet interessanter, vooral niet als je met meningen strooit die geen fundament hebben. Of gebaseerd zijn op onzin.

 • no-profile-image

  De titel geeft beter weer waar het om draait: het kost water. In de tekst is sprake van waterverbruik, eigenlijk een verkeerde omschrijving want hoe verbruik je water? Het belandt altijd weer ergens in de kringloop, hetzij als (vervuild) water of het verdampt en vormt later weer neerslag. Het feitelijke probleem is de verdeling van het water over de planeet en de bijkomende kosten van zuivering los van de ethische vraag of het verantwoord is om veel geld uit te geven aan het aanvullen van watervoorraden op plaatsen waar een gebrek ontstaat. De komende jaren wordt mede door het beter benutten van zonne-energie ook de produktie van drinkbaar water uit zeewater steeds interessanter. De prijs van water zal stijgen en zal zodoende automatisch voor minder verspilling zorgen. Wanneer iemand uit kan leggen hoe het water te verbruiken zodat het echt verdwijnt uit onze kringloop dan hoor ik het graag.

 • no-profile-image

  Zouden Winnie G. en Arjen H. wat hun eigen water voetafdruk is???
  Per kilo/dag/cm/leven???

 • no-profile-image

  Bij koeien wordt heel wat water gerecycled; het lijkt mij vreemd dat juist koeien zovel meer water voor de vlees productie zouden hebben dan andere dieren. Wat nadere informatie over de achtergrond waarop dit onderzoek gebaseerd is is zeer welkom.

 • no-profile-image

  Oscar

  Al zou je niks met het water doen verdampt het nog steets en stopt het de kringloop niet. Wij mensen plaatsen processen als gewassen en vee in de kringloop van het water waardoor deze langer wordt maar niet verdwijnd. Schade kun je doen door vee en gewassen bijvoorbeeld in een woestijn te houden met opgepompt water waarvan je weet dat het niet snel genoeg kan worden aangevuld.

 • no-profile-image

  Wat kost eigenlijk een kilo mens aan water? De nederlanders alleen al, zijn samen 70 miljoen kilo te zwaar. Zullen we daar eerst eens beginnen?

 • no-profile-image

  In nederland is een groot gedeelte van het jaar een overvloed aan water als wij dan runderen in hollandse landschappen laten grazen drinken ze voor een groot gedeelte van het jaar oppervlaktewater wat anders toch door de waterschappen naar zee wordt gemalen, in mijn ogen is rundvlees op deze manier in holland geproduceerd dus zeer waterefficient .

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.