Home

Nieuws 321 x bekeken 1 reactie

Keurmerk eerlijke arbeid komt moeilijk van de grond

Zoetermeer – Fair Produce, het keurmerk voor eerlijke arbeid op in eerste instantie champignonbedrijven, trekt nog te weinig bedrijven.

Schattingen zijn dat 70 tot 80 procent van het areaal geplukt wordt via dubieuze constructies. De schatting van 80 procent komt van een anonieme brief van telers aan Fair Produce. Zij vrezen voor hun bedrijf omdat telers met illegale constructies met buitenlandse arbeid een 24 cent lagere kilokostprijs hebben. Ondanks directe benadering van champignonbedrijven voor het keurmerk, blijft de aanmelding van teeltbedrijven sterk achter. Ook bij het grootwinkelbedrijf is weerstand en scepsis tegen het keurmerk.

Dat valt op te maken uit een financieringsaanvraag voor onderzoek naar verbreding van het keurmerk naar de vollegrondsgroenteteelt. Het Productschap Tuinbouw adviseert die verbreding pas te maken als het keurmerk een positie heeft opgebouwd in de champignonsector. Dat is tot dusver nog niet gelukt.

De stuurgroep Fair Produce project wil consumenten activeren. Media-aandacht van dagblad De Pers, dat spreekt over gangsterchampignons kan supermarkten over de streep helpen, denkt Fair Produce. Dat artikel is geen onderdeel van een campagne, stelt projectleider Peter Baltus, maar de aandacht kan de stichting wel helpen.

Volgens handelskoepel Frugi venta lopen nog gesprekken met individuele supermarkten. ”Er is bij handelaren nog hoop dat supermarkten zullen deelnemen”, stelt secretaris Leo Welschen. Om de teelt en supermarkten over de streep te trekken, organiseert stichting Fair Produce begin maart een grote manifestatie. ”Daar willen we ook andere organisaties laten spreken en politici”, zegt Welschen. Fair Produce voert onder meer gesprekken met Consumentenbond, Max Havelaar en Fairtrade Nederland. Vakbond FNV en supermarktkoepel CBL konden niet reageren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    champignonboer

    De eisen voor het keurmerk zijn waterdicht,de meeste kunnen/willen hier aan voldoen.

    Als er van de 100 de helft een keurmerk zou krijgen dan komen de champignons van de andere 50 bedrijven welke goed zijn voor 80% van de totale productie toch in hetzelfde kanaal terecht.
    De enigste oplossing lijkt mij om alle bedrijven welke werken cq gewerkt hebben met twijfelachtige constructies hard en doortastend aan te pakken, sinds 1815 " Je maintiendrai " betekent dit in 2012 " Laat die kwekers toch "

Of registreer je om te kunnen reageren.