Home

Nieuws 3 reacties

Kamer kritisch over ontwikkelingshulp voor 'megastallen'

Den Haag - De Tweede Kamer reageert zeer kritisch op de miljoenen aan ontwikkelingssteun die naar de veehouderij in Oost-Europa zijn gegaan.

Wakker Dier concludeert na een onderzoek dat er miljoenen zijn gegaan naar megastallen in Oost-Europa en dat onder andere miljonairs subsidie hebben gekregen voor de bouw van megastallen.

Tjeerd van Dekken (PvdA) wil een breed onderzoek naar de inzet van landbouwsubsidies en ontwikkelingsgelden. “Het is onaanvaardbaar dat buitenlandse megastallen worden gefinancierd met Nederlands belastinggeld”, aldus Van Dekken. Hij vindt het ook niet kunnen dat er geld gaat naar megastallen, terwijl deze in Nederland ter discussie staan. Arjan El Fassed (Groenlinks) onderschrijft deze visie. “We moeten niet iets exporteren wat we in Nederland niet willen. Bovendien hebben we recent geconcludeerd dat ontwikkelingshulp voor landbouw het meest effectief is als kleinschalige boeren worden gesteund”, legt El Fassed uit.

CDA-kamerlid Ger Koopmans is minder kritisch. Hij prijst de werkwijze van staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken, omdat er geïnvesteerd is in de lokale economische ontwikkeling en het welzijn van de mensen lokaal. “Het is aan een land zelf om te beoordelen of er een megastal gebouwd wordt of niet. Daar gaan wij niet over”, zegt Koopmans.

Nederland heeft in het kader van het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM), tussen 1990 en 2008 475 miljoen euro geïnvesteerd on de ontwikkeling van de agrarische sector in Oost-Europa. Hiervan is 8 procent, 38,7 miljoen euro, gecommitteerd aan de intensieve veehouderij. “De regeling had als doel om een bijdrage te leveren aan het economische transitieproces in Midden- en Oost-Europese landen, de overgang van een centraal geleide economie naar een (sociale) markteconomie, en om de marktpositie van Nederlandse bedrijven in deze landen te versterken”, schrijft het ministerie van landbouw in een brief.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw is het niet met Wakker Dier eens dat Nederland het bouwen van megastallen in het buitenland initieert. Bij de tien voorbeelden heeft het ministerie tal van onwaarheden en nuanceringen aangegeven.

Binnenkort volgt een debat met Knapen en Bleker over de kwestie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerinnetje

  nu weet ik waarom wij al weer gekort moet worden met onze toeslagen, zodat daar stallen gebouwd worden waar wij niet tegen op kunnen qua regelgeving, wetgeving of is het misschien een voorbode dat wij beter daar heen kunnen gaan verhuizen

  Ach misschien zie ik het wel allemaal te negatief, komt vast door alle regels die we krijgen waardoor het steeds makkelijker wordt

 • no-profile-image

  Boerinnetje PSOM projecten waren niet bedoelt om de landbouw in de opkomende markten te stimuleren. Maar zo de naam zegt; "Markten te steuenen, in dit geval werd er geld gegeven dat ten goede kwam aan de handel in stal inventaris, landbouwmachines etc. Dus waar hebben de politicie het over, ze hebben deze regeling zelf om armt als middel om de ontwikkeling in zowel Oost Europa, Azië, en andere opkomende markten ter ondersteuning van de zo geprezen (WERELD) HANDEL. Dus nu moeten de linkse rakkers geen krokodillentranen huilen, ze moeten de hand in eigen boezem steken en niet doen als of het huidige kabinet deze regeling heeft bedacht. Bijna al deze projecten zijn door politicie of hoge ambtenaren opgeleverd en bejubbeld. Hadden bv. de Agrarische handel naar Rusland niet geholpen met deze "reclame" projecten, was de kans groot dat onze land en tuinbouw een aanzienlijke kleiner export volume naar dit land zou hebben op dit moment. Onze zeer bejubbelde Campina zuivelfabriek bij Moskou is met PSOM ondersteuning opgezet en zo ken ik nog wel meer.

 • no-profile-image

  Nederlandse overheidsgelden die betaald zijn inzake hormoongebruik in veevoeders worden ook doodgewoon weer geinvesteerd in megastallen , en ditmaal in Nederland.
  Aan de heer Koopmans heb ik dit eerder gemeld. Hij weerlegd het niet dus hij zal er wel in berusten dat dit gebeurd. Inderdaad is de heer Koopmans minder kritisch dat er zoveel overheidsgelden naar de megastallen gaat. Hij vind het allemaal best.

Of registreer je om te kunnen reageren.