Home

Nieuws 215 x bekeken

Juridische basis PAS nog onzeker

Den Haag – Het is nog erg onzeker of het nieuwe voorstel voor de Programmatische Aanpak Stikstof juridisch houdbaar is. Dat bleek tijdens het debat in de Tweede Kamer over de PAS.

Het ministerie van landbouw heeft een informeel overleg gehad met de Raad van State over de werkwijze om de stikstofuitstoot te verlagen. Dit blijkt echter nog niet tot zekerheid te hebben geleid. ”Garanties kunnen we niet geven, we zijn zover als dat we nu zijn. Ik ben ook niet zonder zorgen”, zei staatssecretaris Henk  Bleker van landbouw tijdens het debat.

Uiterlijk 1 april moet er meer duidelijkheid zijn over de juridische houdbaarheid van de PAS. In de crisis- en herstelwet is een bepaling opgenomen dat er uiterlijk 31 maart een juridische systematiek moet zijn voor de PAS.  Bleker wil ook voor 1 april overeenstemming met de provincies over de systematiek van de PAS.

Het ministerie heeft op hoofdlijnen overeenstemming met LTO Nederland over de generieke maatregelen die boeren moeten treffen. Over details zijn de partijen nog in gesprek. De staatssecretaris benadrukt dat de landbouwmaatregelen in het kader van de vermindering van de stikstofuitstoot niet vrijwillig zijn. ”Die zijn generiek en worden door de ondernemers zelf betaald.

De agrarische sector doet dus een belangrijke bijdrage aan de realisatie van de natuurdoelen”, zegt Bleker. De bijdragen van de overheid zijn vooral gericht op het stimuleren van innovatie en op praktijkrijpe concepten. Voor boeren die niet meer willen investeren in een emissie-beperkend stalsysteem, wordt een stoppersregeling gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.