Home

Nieuws

Investeerders betalen Duitsland voor stallen geld

Frankfurt – Duitsland heeft maandag voor het eerst via de obligatiemarkten geld geleend met een (minimaal) negatieve rente.

Nederland ver Nederland verkocht vorige maand al eens een driemaandslening min 0,004 procent. In feite betalen investeerders Duitsland voor het stallen van geld voor zes maanden. Op de achtergrond dreigt een kredietcrisis die de kredietverlening aan bedrijven kan beschadigen.

Banken en investeerders vertrouwen de kredietwaardigheid van elkaar en Zuid-Europese staten de laatste weken nog steeds onvoldoende, schrijft Commerzbank in een reactie. Investeerders zijn bang geld te lenen aan partijen die het niet kunnen retourneren. Als het vertrouwen zwak blijft, kan net als in 2008 een kredietcrisis dreigen, al is het zover volgens Nederlandse banken nog lang niet.
Duitsland wordt als veilige haven voor investeerders gezien. De rentes die Italië betaald voor schuldpapier met een looptijd van tien jaar is maandag opnieuw boven de 7 procent geëindigd. Het land kan dergelijke rentes niet langdurig veroorloven.

Dat de eurocrisis verre van weggeweest is, blijkt ook uit een interne memo van het IMF waarop het Duitse magazine Der Spiegel de hand legde. Hierin staat dat IMF-waarnemers weinig vertrouwen hebben in het vermogen van Griekenland de schuldencrisis te bezweren.

Of registreer je om te kunnen reageren.