Home

Nieuws 292 x bekeken

Internationaal teeltoverleg:  hogere prijs contractgroente

Den Haag/Leuven – Contractgroentetelers uit Nederland, België en Frankrijk pleiten gezamenlijk voor een hogere contractprijs voor industriegroente. De telers willen structureel overleggen over de contractgroentemarkt.

Later deze week komt een gezamenlijke persbericht uit in de drie landen. Deze week hebben de verwerkers het signaal al ontvangen.

De telers in de drie landen willen terug naar het opbrengstniveau van 2008. De eerste voorstellen voor erwtencontracten voor 2012 in België zijn te laag, stelt woordvoerder Patrick Meulemeester van de Belgische Boerenbond.

”Fabrikanten hebben de basisprijs wel verhoogd met enkele procenten, maar een premie afgeschaft. De opbrengst blijft gelijk, maar de kosten zijn gestegen, dus dat komt neer op een lager saldo voor telers.”

De telersorganisaties (waaronder ZLTO) uit de drie landen hebben afgesproken een structureel teeltoverleg in te stellen en hierbij Duitse telers te betrekken. Daarbij zijn geen plannen voor een formele koepelorganisatie voor contracttelers uit de drie landen.

Eerder maakte verwerker Oerlemans bekend dat de voorstellen voor contractprijzen voor erwten iets lager zullen uitvallen door de Belgische voorstellen en de lagere tarwecontracten. Bij Hak starten volgende week gesprekken met verzendhandelaren (commissionairs). Ook Hak heeft de brief van de telers uit de drie landen ontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.