Home

Nieuws 177 x bekeken

Inspecties noordelijke dijken gaan nog door

Groningen - Het waterpeil in Groningen en Friesland is verder gezakt, vooral omdat de waterschappen Friesland en Noorderzijlvest volop hebben kunnen spuien op zee, meldden die maandag.

Dijkinspecties gaan op veel plaatsen door, omdat de waterkeringen nog zijn verzadigd. Noorderzijlvest (Noord- en West-Groningen) heeft in de nacht van zondag op maandag 21 miljoen kuub water gespuid via de R. J. Cleveringsluizen bij het Lauwersmeer. Dat komt neer op een rij tankauto's van 7000 kilometer. Het waterschap Friesland loosde afgelopen weekeinde eenzelfde hoeveelheid water op de Waddenzee en het IJsselmeer. Dat is te vergelijken met twee keer de inhoud van het Sneekermeer, aldus het waterschap.

Door het spuien en de geringe neerslag van de afgelopen dagen is het waterpeil overal flink gedaald, op sommige plekken bijna tot op het streefniveau. Volgens het waterschap Friesland is het risico op wateroverlast voorbij.

Het Woudagemaal in Lemmer, het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld, wordt maandagmiddag stilgezet. Het Hooglandgemaal in Stavoren draait de komende dagen nog wel door.

Of registreer je om te kunnen reageren.