Home

Nieuws 290 x bekeken

Innovatie hapert door geldgebrek

Wageningen – Bedrijven in de agrofoodsector hebben grote moeite om aan geld te komen voor innovatie. Ook het vinden van de juiste commerciële partners is een struikelblok.

Dat blijkt uit onderzoek van Food & Nutrion Delta voor het Topteam Agrofood. De enquête is gehouden onder 129 bedrijven en instellingen.

Behalve het gebrek aan financiële middelen, geven de ondernemers ook aan de kennis te missen of moeite te hebben om voldoende toegang te krijgen tot kennis. Ondanks de moeilijke economische vooruitzichten denkt 34 procent van de ondervraagden het eigen onderzoeks- en ontwikkelingsbudget in 2012 te verruimen. De meerderheid denkt het budget gelijk te houden (54 procent) of te verkleinen (10 procent). ”Dat de bedrijven hun budget in stand proberen te houden is goed nieuws”, meent directeur Kees de Gooijer. ”Blijkbaar zien veel bedrijven de noodzaak van innovatie.”

Half november heeft de enquête plaats gevonden. De voedingsmiddelenindustrie is gevraagd aan te geven welke hindernissen zij tegenkomen als ze willen innoveren. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt door het Topteam Agrofood om het innovatiebeleid van de overheid verder invulling te geven.

Food & Nutrition Delta is een onderdeel van het Innovatieprogramma Food & Nutrition en wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Op initiatief van het Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen is het innovatieprogramma Food & Nutrition opgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.