Home

Nieuws

IEA: productie biobrandstoffen in 2011 gedaald

Parijs – De productie van biobrandstoffen is vorig jaar voor het eerst in tien jaar tijd gedaald. In 2011 daalde de productie ten opzichte van een jaar eerder met 30.000 vaten tot 1,81 miljoen vaten per dag.

Dat blijkt uit cijfers van het Internationale Energieagentschap (IEA). Voor 2012 wordt een lichte stijging verwacht van de productie en consumptie.

Deels is het wegvallen van groei het gevolg van hoge prijzen voor mais en suiker, aldus een woordvoerder van IEA. Grondstoffen werden weliswaar in 2011 goedkoper ten opzichte van 2010, maar bleven wel opnieuw op een relatief hoog niveau. In de Verenigde Staten wordt meer dan eenderde van de geteelde mais voor de productie van bio-ethanol gebruikt.

In Brazilië wordt met name suikerriet ingezet voor de productie van bio-ethanol. Hier ligt een tweede verklaring voor de dalende productie. De productie van suiker is in Brazilië door slecht groeiweer vorig jaar enorm tegengevallen, waardoor het land zelfs Amerikaanse bio-ethanol importeerde. Gewoonlijk is Brazilië een grote exporteur.

Voor 2012 verwacht IEA een zeer lichte stijging. Over het algemeen geldt bovendien dat wanneer olieprijzen hoog zijn, bijmengen aantrekkelijk is. De prijs voor een vat Noordzeeolie staat momenteel ruim boven de 110 dollar, wat gezien wordt als een zeer hoog niveau. Een scherpe daling verwacht IEA niet voor 2012.

Er vindt mogelijk een geografische verschuiving plaats van productie. Brazilië kan profiteren van het wegvallen van steun voor bio-ethanolproductie in de VS en het schrappen, ook door de VS, van importheffingen.

Brussel wil dat in 2020 10 procent van de transportbrandstoffen bestaat uit biobrandstof, zoals is vastgelegd in de Renewable Energy Directive (RED). De biodieselproductie is in de EU tenminste in de eerste zes maanden van 2011 eveneens gedaald. In hoeverre de productie in Argentinië en Indonesië de daling van de EU, de grootste biodieselmarkt, heeft goedgemaakt, is nog onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.