Home

Nieuws 393 x bekeken

Huisverkoop bij een op vijf Franse boeren en tuinders

Parijs – Eén op de vijf Franse boeren en tuinders verkopen hun waren rechtstreeks vanaf het bedrijf of in ieder geval via een plaatselijke markt of winkel. Vooral bijenhouders met hun honing en tuinders werken met directe verkoop.

Dat blijkt uit een onderzoek van de agrarische onderzoekdienst Agreste. Honing wordt voor iets meer dan de helft rechtstreeks door de producent aan de consument verkocht, bij groente werkt 46 procent van de tuinders – mede – op deze manier, terwijl bij fruit-, bomen- en plantenkwekers en ook wijn een kwart van de producenten aan rechtstreekse verkoop doet.

Bij eieren, in andere landen vaak een product voor bij-het-hek, doet echter slechts één op de tien Franse boeren aan directe verkoop. Bij andere dierlijke producten zoals vlees of melk komt deze afzetmethode vrijwel niet voor, volgens Agreste omdat daarvoor te hoge eisen aan de producten en de verwerking worden gesteld.

Agreste tekent daarbij aan dat directe verkoop vooral populair is in streken met veel kleinschalige land- en tuinbouw. Is een bepaalde productgroep, zoals groente of fruit, meer grootschalig aanwezig dan kiezen de producenten er meestal voor hun waren via een coöperatie af te zetten. Zo koop je in de grote fruitgebieden in het zuiden van het land veel minder vaak fruit bij de boer dan in het Noorden, waar fruit meestal een bijproduct is.

Of registreer je om te kunnen reageren.