Home

Nieuws 193 x bekeken

Hoogwater in grote rivieren

Nijmegen - In een paar weken tijd is de waterstand in de grote rivieren veranderd van extreem laag naar zeer hoog.

Er is volgens het Infocentrum Binnenwateren nog geen sprake van alarmerend hoogwater, maar de uiterwaarden en diverse kades zijn wel ondergelopen. Waterschap Rivierenland in Tiel komt donderdag voor het eerst bijeen om te bezien of er zich ergens problemen voordoen.

De Rijn bij Lobith stond vlak voor de kerstdagen nog op iets minder dan 7.00 meter boven NAP, maar donderdag was de stand al 12.26 meter boven NAP en naar verwachting komt daar in 24 uur zeker 74 centimeter water bij. De snel stijgende waterstand wordt veroorzaakt door aanhoudende regenval, met name in het Duitse stroomgebied en verzadigd land, waardoor regenwater niet kan wegzakken in de bodem.

In Nijmegen zijn gemeentewerkers donderdag begonnen met het plaatsen van hoogwaterschotten op de Waalkade. Ook de keermuurdeuren gaan dicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.