Home

Nieuws 237 x bekeken

Hoogwater in Friesland tot zondag kritiek

Leeuwarden - Waterschap Friesland heeft vrijdag 80 inspecteurs de provincie ingestuurd om te inventariseren waar dijken met zandzakken moeten worden verstevigd en opgehoogd.

Volgens dijkgraaf Paul van Erkelens van het waterschap blijft de situatie in ieder geval tot zondag nog kritiek, zo zei hij vrijdag.

Tot die tijd blijft het waterpeil in de Friese boezem onverminderd hoog, vooral in het noordoosten van de provincie in de richting van Lauwersmeer. Volgens een woordvoerder van het waterschap Noordoost-Friesland kan men het overtollige water niet kwijt vanwege het hoge waterpeil in de Waddenzee.

Pas in de loop van zondag kan er weer op zee worden gespuid. De dijken en kades die het water moeten tegenhouden, raken door het aanhoudende hoge waterpeil steeds meer verzadigd. ,,Het risico op doorbraken neemt daardoor met de dag toe'', aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.