Home

Nieuws

Groningse dorpen geëvacueerd vanwege dreigende dijkdoorbraak

Woltersum - In de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post worden ongeveer 800 inwoners verplicht geëvacueerd.

Dat heeft het Regionaal Beleidsteam besloten. Het gaat om een gefaseerde noodevacuatie laat het beleidsteam vrijdagochtend weten.

Reden hiervoor is een zeer acuut probleem met een dijk langs het Eemskanaal. Het beleidsteam: "De dijk zou het kunnen begeven, waardoor een gebied van enkele honderden hectaren binnen enkele uren onder water kan komen te staan.''

Vee
Politie, brandweer en defensie halen in eerste instantie alleen de bewoners op uit de bedreigde dorpen. "Daar ligt onze prioriteit'', zei voorzitter Yvonne van Mastrigt van het regionaal beleidsteam vrijdagmorgen. In het risicogebied langs het kanaal staan ook grote boerenbedrijven met duizenden stuks vee. LTO Noord maakt plannen om de dieren ook te evacueren.

De betrokken inwoners wordt gevraagd om naar familie of vrienden te gaan. Als dat niet mogelijk is, is er opvang geregeld in sporthal De Tiggelhal in Ten Boer en sportcentrum Zernike in Groningen.

Volgens het waterschap Noorderzijlvest wordt de dijk langs het Eemskanaal op dit moment aan beide kanten versterkt. De problemen worden mede veroorzaakt omdat er niet gespuid kan worden op zee, vanwege de hoge waterstand daar en de noordwestenwind, aldus een woordvoerder.

Ingrijpend besluit
"Ik realiseer me dat dit een ingrijpend besluit is, met vergaande gevolgen'', zegt Van Mastrigt. "Echter, in het belang van de veiligheid van in eerste instantie mens en ook dier, ben ik genoodzaakt dit besluit te nemen. Ik reken op medewerking van alle betrokkenen. We zullen alles in het werk stellen om deze evacuatie zo snel en spoedig mogelijk te laten verlopen.''

De waterstanden kunnen uiteindelijk oplopen tot 1,5 meter. De kans hierop is volgens het beleidsteam klein, 'maar de gevolgen kunnen erg groot zijn'. "Medewerkers van waterschap, brandweer en defensie zullen alles in het werk stellen om een dijkdoorbraak te voorkomen.''

Atsma: buitengewoon ernstig en serieus
Joop Atsma, dé bewindsman voor het waterbeheer, heeft de laarzen al in de auto liggen. Hij gaat in de loop van de dag poolshoogte nemen in het hoge noorden, waar uit Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post mensen worden geëvacueerd. "Het is buitengewoon ernstig en serieus'', aldus Atsma.

De oproep van de burgemeesters om rekening te houden met het ergste, was er niet voor niets, vindt de staatssecretaris van Infrastrucuur en Milieu. Hij zelf wil in het noorden een ding niet gaan doen: de mensen voor de voeten lopen. "De afwegingen geschieden vooral lokaal en dat moeten we zo laten. De waterschappen en de gemeenten beschikken over voldoende deskundigheid.'' Die waterschappen moeten dus ook gewoon blijven als ze zijn, vindt Atsma, al staat hun voortbestaan politiek ter discussie. De staatssecretaris vindt dat telkens weer blijkt dat de waterschappen voldoende bestaansrecht hebben.

Hij vindt het wel verstandig om de zaken en operaties zelf ook in ogenschouw te nemen en te zien waar misschien assistentie nodig is: "Zoiets komt niet dagelijks voor en wellicht kunnen we er weer van leren.'' Aan verzadigde dijken kunnen we nu nog niet zoveel doen, maar de techniek staat niet stil. En Nederland is op dat gebied een pionier, aldus Atsma.

Lees ook: Evacuatie van ruim twintig Groningse veebedrijven

Of registreer je om te kunnen reageren.