Home

Nieuws 292 x bekeken

Groentewinkels verliezen terrein op bakker en slager

Den Haag – Groentenspeciaalzaken verloren in 2011 circa 4 procent van de omzet. Slagers gingen met 1 procent achteruit, waar bakkers en slijterijen nog een omzetgroei boekten.

Daarmee presteert de groente- en fruitdetailhandel opnieuw zwakker dan de andere voedingsdetailhandel, blijkt uit cijfers van het Foodservice Instituut Nederland. Door hogere prijzen zijn de omzetten nog enigszins op peil gehouden, weet directeur Jan-Willem Grievink.

Uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel blijkt dat in 2011 opnieuw 60 groentewinkels de deur sloten, tegen dertig bakkers en veertig slagers. De omzet van bakkers en slagers ligt met ruim 1,2 miljard euro voor slagers en 1,3 miljard voor bakkers ruim drie keer zo hoog als de groente- en fruitbranche.

Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel kan het verschil in prestaties niet goed duiden. Branche-organisatie AGF Detailhandel Nederland (ADN) kent de oorzaken wel. Bakkers slagen er beter in het aantal vestigingspunten overeind te houden. ”Je ziet toch vaker dat vanuit één bakkerij wordt geproduceerd voor meer filialen. Bij groentespeciaalzaken is dat niet vaak niet zo”, zegt directeur Mark Heemskerk. Er is vooral uitval van ondernemers die zelfstandig werken buiten een formule.

Het marktaandeel van de groentespeciaalzaken is – samen met de ambulante handel – onder de 12 procent gedaald. Dat is een kritisch punt voor de grossierswereld. Het wegvallen van winkels zorgt voor meer overnames door grote spelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.