Home

Nieuws

Griekse boeren moeten mogelijk 425 miljoen euro betalen

Brussel – Griekenland moet 424,8 miljoen euro aan verstrekte landbouwsubsidies terugbetalen aan de Europese Commissie (EC).

Dat bevestigt een woordvoerder van de EC na een publicatie van persbureau Reuters. Het bedrag wordt mogelijk bij de boeren zelf teruggehaald, al heeft Griekenland tot 8 februari de tijd om te beslissen hoe het geld wordt geretourneerd.

Wanneer het geld van de EC exact moet worden verstrekt, wordt pas later besloten en gepubliceerd. De Griekse staat lijkt niet in een positie het geld zelf over te maken. Het land gaat gebukt onder een schuld van honderden miljard euro’s en overleeft financieel door zachte leningen van andere Eurozone-lidstaten, de Europese Centrale Bank en het IMF.

Boeren kregen de steun nadat ze wekenlang snelwegen, toegangswegen naar havens en de grensovergang met Bulgarije platlegden. De boeren eisten betere prijzen voor hun producten en meer steun vanuit Athene. Toen het geld verstrekt werd, stelden Griekse media volgens Reuters hardop de vraag of de EU-regelgeving de omvangrijke steun aan boeren toestaat.

De toenmalige landbouwminister Sotiris Hatzigakis verklaarde toen dat er geen probleem met de EU was, hoewel officiële goedkeuring voor de operatie vanuit Brussel was uitgebleven. De Griekse landbouw heeft vijf zware jaren achter de rug en is nog altijd relatief belangrijk voor de Griekse economie. De sector is goed voor circa 3 procent van de totale productiewaarde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.