Home

Nieuws

Graziano: FAO democratischer en efficiënter

Rome - Wereldvoedselorganisatie FAO wordt democratischer, efficiënter en transparanter en zal de administratieve kosten fors omlaag brengen. Dat heeft de nieuwe directeur-generaal José Graziano da Silva verklaard in zijn aantredingstoespraak.

De Braziliaan sprak van een afgebroken vertrouwen in de FAO vanuit de lidstaten van het VN-agentschap.

Graziano da Silva volgt dit jaar de Senegalees Jacques Diouf op. Het bewind van Diouf werd door Agnes van Ardenne, eens Nederlands vertegenwoordiger bij de FAO, eens omschreven als “een logge, inefficiënte praatgroep” en Graziano da Silva doelt wellicht mede op deze breed gedragen kritiek.

De FAO zei in zijn ambtsperiode, die 3,5 jaar duurt, de steun aan een aantal van de allerarmste netto-voedselimporterende landen op te willen voeren. Het hongerprobleem is zo groot, aldus Graziano da Silva, dat de samenwerking binnen de organisatie en met agentschappen en overheden daarbuiten versterkt zal moeten worden.

Graziano da Silva zei te verwachten dat voedselprijzen in 2012 niet drastisch zullen stijgen zoals in de afgelopen jaren. De beweeglijkheid van prijzen zal volgens Graziano da Silva wel blijven en van een scherpe daling van prijzen zal in zijn visie ook geen sprake zijn.

Graziano da Silva zei tijdens de persconferentie dat de eurocrisis vermoedelijk geen impact heeft op de beschikbare financiële middelen van de FAO, maar dat de crisis wel honger in achtergebleven delen van Europa kan doen toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.