Home

Nieuws 2 reacties

Golfbaan verandert weer in boerenland

Whittemore - Hoge voedselprijzen zorgen ervoor dat in Amerika golfbanen weer veranderen in boerenland, wat ze oorspronkelijk ook waren.

Dat schrijft The New York Times. In Whittemore in de staat Iowa, een gebied waar veel mais en soja wordt geteeld, is het afgelopen jaar een golfbaan ondergeploegd en is dit najaar de eerste mais geoogst.

Hoewel er geen cijfers bekend zijn, gebeurt het in de Verenigde Staten op veel plekken dat op stukken grond zoals golfbanen gewassen worden geteeld, aldus de Amerikaanse krant. Zelfs oude schuren worden afgebroken, zodat het land gebruikt kan worden om mais of soja op te telen.

Grondeigenaren zien het inzetten van grond voor landbouw als een goede kans in deze economische slechte tijden. Golfbanen bijvoorbeeld brengen soms niet genoeg meer op en de hoge maisprijzen maken de keuze voor landbouw dan gemakkelijker.

Craig Cox, hoofd van een milieuorganisatie in het Midwesten van de Verenigde Staten, maakt zich zorgen over deze trend. Hij waarschuwt voor de gevaren van erosie van bouwland. Volgens Cox brengt het verwijderen van bomen die als windbrekers of buffers van waterstromen fungeren, gevaren met zich mee wat betreft erosie en de watervoorziening.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Weer een half verhaal van de New York Times,het is de ethanol zeepbel die de maisprijzen tot rekord hoogte deed stijgen.Daarom wordt nu alle grond die beschikbaar komt door de akkerbouwers omgezet in land voor maisteelt,ook milleuvriendelijke luzerneteelt ,grasland en arbeidsintensieve grove groenten dat is nu werk voor de terug gekeerde Mexicanen in Mexico Deze groenten worden naar de V.S.uitgevoerd.Met behulp van G.M.O.rassen Round Up en veel kunstmest wordt nu massaal mais geteelt voor bioethanol.Dit werk willen de Amerikaanse boeren wel doen als zij maar met machines kunnen rijden. 40% van alle Amerikaanse mais is reeds voor ethanolproduktie bestemd in Iowa nog meer Dus er wordt al 40%van het Amerikaanse maisareaal aan de voedselproduktie onttrokken daarom zijn de maisprijzen zo hoog.Het beetje dat als distiller grains terug komt als veevoer doet meer kwaad dan goed in de melkveehouderij zeker.De grondprijzen in Iowa zijn het laatste jaar met 30% gestegen tot zelfs 30.000 dollar per ha,in de media werdt de werkelijke oorzaak de ethanolproduktie zelfs niet eens genoemd ,de Amerikanen worden over alles dom gehouden.Deze zeepbel zal wel eens doorgeprikt worden als men ziet hoe weinig benzine er wordt vervangen door deze ethanol ,dan zal het balen zijn voor deze boeren.

  • no-profile-image

    En landbouwgrond zuivert meer lucht dan golfbaan/natuurgrond

Of registreer je om te kunnen reageren.