Home

Nieuws 2 reacties

'Gezonde kalverhouderij beginnen met mycoplasmatest'

Markelo – Kalverhouders kunnen veel doen om het gebruik van antibiotica te reduceren, vooral aan het begin van de opfokfase.

Met name een test op de aanwezigheid van mycoplasma in kalveren kan veel problemen voorkomen. Dit zei hoogleraar diergeneeskunde Johanna Fink-Gremmels van de Universiteit Utrecht. Ze sprak op een vleeskalverstudiedag van Forfarmers.

Nu worden kalveren bij binnenkomst op een kalverhouderij niet standaard getest op ziektekiemen. Wel houden grote integraties het antibioticagebruik van groepen kalveren naar herkomst(land) bij. Een test op de aanwezigheid van mycoplasma in kalveren hoeft niet veel geld te kosten en kan later veel problemen voorkomen, stelde Fink-Gremmels.

Kalveren lopen mycoplasma-besmettingen op via vervuilde biest. Via een strenge mycoplasmakeuring en het weigeren en afvoeren van sterk besmette dieren, zouden melkveehouders moeten worden opgevoed om hun besmette koeien ook weg te doen. Daar zou de melkveehouderij zelf op termijn eveneens baat bij hebben.

Fink-Gremmels legde daarnaast een sterke nadruk op de individuele behandeling van dieren met antibiotica en het gebruik middelen die antibioticagebruik voorkomen.

De vleeskalverhouderij moet het antibioticagebruik in 2013 met 50 procent hebben beperkt. Een bedrijf als Denkavit gebruikte vorig jaar inmiddels 34 procent minder middel dan in 2007, vertelde technisch manager Bert Eggens. Een probleem is nog wel dat bedrijven de long-gerelateerde aandoeningen onvoldoende kunnen beheersen. Daar worden nog te veel middelen voor gebruikt, maar een oplossing daarvoor is er nog niet.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jan-cees

    testen op myco kan alleen via de melk, hoe wil je kalveren testen???

  • no-profile-image

    Laat die prof eerst zichzelf opvoeden. Aankomen zetten bij kalverhouderij om de melkveehouderij aan te pakken is de verkeerde weg. Besmette koeien wegdoen? Laat ze eerst maar een Jan van Drie aanpakken, door te zorgen dat die man geen kalveren uit het buitenland haalt. Scheelt meer ellende dan alleen maar mycoplasma, zoals ibr,mkz,enz

Of registreer je om te kunnen reageren.