Home

Nieuws 1 reactie

Gelderland betaalt natuurcontract 300 boeren zelf

Arnhem – De provincie Gelderland gaat natuurbeheercontracten voor boeren die deze door landelijk beleid dreigen te verliezen zelf betalen.

Circa 300 boeren zouden zonder natuurbeheercontract komen te zitten, nu de provincies geen rijksgeld meer mogen inzetten voor agrarisch natuurbeheer buiten de ecologische hoofdstructuur (EHS). In totaal trekt de provincie hiervoor 275.000 euro uit eigen middelen uit voor een periode van twee jaar.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ”Provinciale staten vinden duidelijkheid aan de agrariërs heel belangrijk en dat ben ik roerend met ze eens. Met deze regeling geven we de agrariërs in ieder geval duidelijkheid voor de komende twee jaar.”

Volgens voorzitter van LTO Noord Gelderland Dirk-Siert Schoonman kunnen deze bedrijven naar verwachting over twee jaar weer aanhaken in een nieuwe regeling, maar is een overbrugging cruciaal.

”Het is vaak verschraald land. Daar is jaren reparatiebemesting voor nodig voordat het weer een goede productie oplevert. Je kunt niet aan natuurbeheer doen en na een paar jaar stoppen.”

Hoe de regeling er precies uitziet is nog niet duidelijk, maar volgens Schoonman zijn veel contracten niet groter dan 1.000 euro. Het totaalbudget voor deze regeling duidt dus op een volwaardige overbrugging. Schoonman: ”Ik spreek misschien voor mijn beurt, maar ik ga ervan uit dat het een volwaardige voortzetting is van de voorwaarden.”

Gelderland stelt de enige provincie te zijn met een overgangsregeling. Schoonman kon dat niet bevestigen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mooie boel daar gaat ons belastinggeld, er is hier ook natuur zat maar daar heb ik nog nooit een cent voor gehad. Ze kunnen beter ONS geld aan wat anders uitgeven zoals voedselbanken, zorg, onderwijs wegen enz.

Of registreer je om te kunnen reageren.