Home

Nieuws

Geen toeristenbelasting voor huisvesting Poolse uitzendkrachten

De gemeente Woensdrecht vist achter het net. Er is geen toeristenbelasting verschuldigd voor het huisvesten van Poolse uitzendkrachten werkzaam in de tuinbouw.

Kort samengevat is de uitspraak van de Hoge Raad de volgende:

Belanghebbende is een uitzendbureau voor Poolse uitzendkrachten en bezit een accommodatie waarin onderdak wordt geboden aan buitenlandse uitzendkrachten. De uitzendkrachten zijn voornamelijk werkzaam in de tuinbouw. In de accommodatie worden geen dranken of voedsel verstrekt, er is een gemeenschappelijke keuken waar de uitzendkrachten zelf koken; de uitzendkrachten zorgen zelf voor linnengoed en wassen dit ook zelf.

De gemeente heeft een aanslag toeristenbelasting opgelegd en zich daarbij beroepen op het feit dat artikel 224 Gemeente wet toestaat een toeristenbelasting te heffen van mensen die verblijf houden binnen de gemeente door personen die niet staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Hof Den Bosch heeft eerder geconstateerd dat de gemeentelijke verordening een stringentere omschrijving kent en spreekt van verblijf in pensions of hotels. Nu er naar het oordeel van het hof bij de desbetreffende accommodatie niet gesproken kan worden van een hotel of pension kan er geen toeristenbelasting worden geheven.

De Hoge Raad heeft het ingestelde cassatieberoep door de gemeente Woensdrecht ongegrond verklaard onder verwijzing naar artikel 81 Wet RO. De uitspraak van het Hof Den Bosch blijft in stand.

Meer informatie: HR 9 december 2011, 10/04266, LJN: BU7111

Of registreer je om te kunnen reageren.