Home

Nieuws 192 x bekeken

Friesland bemaalt weer

Leeuwarden - Waterschap Fryslân is de polders weer aan het bemalen.

Om 17.00 uur zondagmiddag kon weer water gespuid worden bij de spuisluizen van Dokkumer Nieuwe Zijlen, Zoutkamp en Harlingen. Het peil op de Friese boezem daalt langzaam en daarom kan nu ook het polderwater via de meren en kanalen naar buiten worden gevoerd. Dat gebeurt in etappes om schade aan oevers te voorkomen.

Het waterpeil in de provincie moet nog 13 centimeter zakken naar het streefpeil van -52 NAP, meldt het waterschap.

Het waterschap verwacht veel overtollig water kwijt te kunnen op de Waddenzee, omdat het eb is. Van zaterdagochtend 7 uur tot zondagochtend 7 uur is er 21 miljoen kubieke meter water gespuid. Dat is ongeveer twee keer de inhoud van het Sneekermeer. Daardoor daalde het peil enkele centimeters naar -39 NAP. Dat moet dus snel nog 13 centimeter minder worden. Het water ging weg via het Woudagemaal, het Hooglandgemaal, de sluizen bij Harlingen en Gaarkeuken en via het Lauwersmeer.

Het Woudagemaal in Lemmer blijft tot maandagmiddag 17.00 uur in werking om water af te voeren naar het IJsselmeer. Mensen kunnen het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld daarom ook maandag nog bezichtigen. Het werkt alleen bij extreem hoge waterstanden. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. Het Hooglandgemaal in Stavoren draait de komende dagen door.

Waterschapsmedewerkers hebben zondagochtend de 700 meter aan kaden geïnspecteerd die extra aandacht nodig hebben. Alles is in orde. De kaden zijn stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.