Home

Nieuws 241 x bekeken

Franse boerenbond wil graag 'sociale btw'

Parijs – De Franse boerenkoepel FNSEA heeft opnieuw gepleit voor invoering van de ’sociale btw’, ofwel TVA Emploi, om zo de sociale lasten op de arbeiderslonen te kunnen verlagen.

”De situatie ten opzichte van onze Europese buren, vooral Duitsland, is niet langer houdbaar”, denkt de grootste boerenbond van Frankrijk.

De TVA Emploi is een troetelkindje van president Nicolas Sarkozy die de maatregel graag nog voor de verkiezingscampagne van april wil invoeren. Het idee is de btw met 3 procent te verhogen om met de opbrengst daarvan, geschat op 35 miljard, de sociale lasten navenant te verlagen. De boerenorganisaties zijn een warm pleitbezorger van zo’n maatregel omdat dat de volgens hen ondermijnde concurrentiepositie van de Franse landbouw kan verbeteren.

”We zijn bij de agrarische export gezakt van de eerste naar de derde plaats, na Duitsland en Nederland. De situatie is niet langer houdbaar, vooral niet ten opzichte van Duitsland. De btw is de enige mogelijkheid om die concurrentiepositie weer op te vijzelen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat ingevoerde producten een bijdrage leveren aan ons sociale systeem”, zegt voorzitter Xavier Beulin.

De bond stelt dat vooral de tuinbouw en de vleessector zwaar lijden onder de relatief hoge loonkosten. In de tuinbouw vertegenwoordigen de loonkosten 60 procent van de totale kosten. Om zijn positie te onderbouwen, heeft FNSEA tegelijkertijd een uitgebreid vergelijkend overzicht van de kostenopbouw in de verschillende sectoren van de land- en tuinbouw gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.