Home

Nieuws

Frankrijk verbiedt MON810 nog voor zaaitijd

Parijs – De Franse regering komt nog voor de zaaitijd aanbreekt met een nieuwe vrijwaringsclausule om de transgene maissoort MON810 te verbieden.

”Het heeft voor de boeren dus geen zin om MON810-zaad aan te schaffen”, aldus minister van milieu Nathalie Kosciusko-Morizet.

De minister en haar collega van landbouw, Bruno le Maire, hadden al eerder aangekondigd MON810 niet op Frans grondgebied te tolereren. De regering in Parijs schuift daarbij rechterlijke uitspraken van zowel het Europese Hof van Justitie als de eigen raad van state opzij. Beide rechtsinstanties vinden dat Frankrijk het verbod niet voldoende heeft onderbouwd.

Kosciusko-Morizet voegt nu de daad bij het woord door een nieuwe vrijwaringsclausule aan te kondigen waarmee Frankrijk de maissoort eenzijdig in de ban doet. ”We weten allemaal dat wij en de Europese Commissie het over dit onderwerp niet met elkaar eens zijn, dat is niets nieuws. Door de clausule in februari af te kondigen kunnen we het ook met spoed van kracht verklaren voordat de zaaitijd aanbreekt.”

Om in ieder geval te proberen nieuwe procedures te voorkomen ’wordt de nieuwe clausule gebaseerd op de laatste onderzoeken uit 2009 en 2010,’ aldus de minister.

Haar aankondiging viel samen met een nieuwe actie van de boerenbond Confédération paysanne en de actiegroep Faucheurs volontaires tegen Monsanto, het zaadbedrijf dat MON810 op de markt brengt.

Volgens de actievoerders ontdekten ze in een opslagplaats van dat bedrijf in de Aude zakken met MON810 die ze vervolgens over de grond hebben uitgestrooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.