Home

Nieuws 496 x bekeken

'Fosfornorm voor beren te laag'

Lelystad – Beren houden meer fosfor (P) vast in hun lichaam dan gecastreerde varkens (borgen).

De forfaitaire norm voor afvoer zou daarom voor beren moeten worden verhoogd.

Dit blijkt uit onderzoek van Rosemarijn Gerritsen van Schothorst Feed Research (SFR). In het onderzoek zijn de verschillen in lichaamsaanzet tussen beren en borgen bestudeerd.

Onderdeel van het onderzoek was het verschil in behoefte van P bij beren en borgen. Gerritsen toonde aan dat de P-uitscheiding van beren ruim 20 procent lager is dan die van borgen. Dit komt door het hogere vleespercentage, de lagere voederconversie maar ook doordat beren meer fosfaat vastleggen in vlees en botten.

Dat beren efficiënter met P omgaan dan borgen is bekend maar de onderzoekers waren verbaasd over het grote verschil in P-aanzet tussen beren en borgen. Omdat veel P in het lichaam van de borgen blijft zitten en niet terecht komt in de mest zijn de normen niet accuraat meer. Gerritsen: ”De huidige norm van 1.400 gram fosfaat zou voor bedrijven die beren mesten dus minimaal 2,5 procent hoger moeten zijn. Door deze resultaten naar buiten te brengen hopen we dat in de toekomst de regelgeving rondom P afvoer voor beren zal worden aangepast”.

Of registreer je om te kunnen reageren.