Home

Nieuws

'Extra gemaal bij Lauwersoog biedt uitkomst'

Delft – Een nieuw gemaal of een spui bij Lauwersoog zou wateroverlast in het gebied rond Tolbert in de toekomst kunnen voorkomen.

Dat heeft waterbouwkundig constructeur Wilfred Molenaar van de TU Delft donderdag gezegd. Volgens hem pleiten de waterschappen in het gebied al langer voor nieuwe investeringen. ”Maar de politiek moet er een besluit over nemen.”

Molenaar wil de situatie in de polder bij Tolbert niet bagatelliseren, maar het gaat volgens hem om een landbouwpolder waar weinig mensen wonen.

Hij vergelijkt de problemen met twee aquariumbakken waar evenveel water in staat. ”Bij hoogteverschil kun je via een slangetje het water van de ene bak afvoeren naar de andere, maar dat systeem werkt nu niet. Met een spui, zet je een schuif open om het overtollige water af te voeren, en met een gemaal pomp je het weg.” Hij acht het goed mogelijk dat de dijken het uiteindelijk toch houden.

Molenaar weet niet hoe de stand van onderhoud van de betrokken dijken is.

Lees ook: Wind en water houden Nederland in hun greep


Bekijk ook de fotoreportage die het ANP van de evacuatie in bij Tolbert maakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.