Home

Nieuws

Eigenaar kinderdagverblijf Ens moet cel in

Lelystad – De 51-jarige Jan R. uit Ens moet veertien maanden de cel in. Daarnaast legde de rechtbank in Lelystad de voormalig eigenaar van kinderdagverblijf ’Onze Boerderij’ in Ens dinsdag acht maanden voorwaardelijk op met een proeftijd van vijf jaar.

R. werd schuldig bevonden aan onder meer misbruik van een vijfjarig meisje en zijn toen tienjarige nichtje. Daarnaast vond de rechtbank hem schuldig aan vier gevallen van ontucht, maar sprak hem ook vrij van een aantal ontuchthandelingen.

De Ensenaar mag gedurende zijn proeftijd niet werken met kinderen, ook niet op vrijwillige basis. Daarnaast moet hij een behandeling ondergaan tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. R. verscheen zelf niet bij het uitspreken van zijn vonnis. Hij weerspreekt alle beschuldigingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog drie en een half jaar cel, waarvan achttien maanden voorwaardelijk. De officier van justitie hield R. verantwoordelijk voor misbruik van de twee meisjes en elf gevallen van ontucht.

De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat ze niet alle gevallen van ontucht bewezen achtte. Wel was er in sommige gevallen sprake van schennis van de eerbaarheid. Ook werden bij R. enkele kinderpornografische afbeeldingen op zijn computer aangetroffen.

Het feit dat de Ensenaar zowel als oom als eigenaar van een kinderdagverblijf het vertrouwen van de kinderen en hun ouders had beschaamd, rekende de rechtbank hem zwaar aan. Tegelijkertijd hield ze er in zijn voordeel rekening mee dat de zaak veelvuldig in het nieuws kwam.

R. moet nog enkele maanden de cel in voordat zijn proeftijd begint. De rechtbank koos voor een extra lange proefperiode, omdat een behandeling door de ontkennende houding van de man lastig kan worden. Ook wordt gevreesd voor zijn toekomstplannen. R. gaf tijdens een eerdere zitting al aan dat hij niet uitsluit dat hij in de toekomst opnieuw een kinderdagverblijf begint.

Of registreer je om te kunnen reageren.