Home

Nieuws

Efsa wil eind aan wirwar aanbeveling groente in EU

Brussel – De Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa start een eigen onderzoek naar de groente- en fruitconsumptie in EU-lidstaten. Efsa hanteert daarvoor eigen normen en definities.

De EU-lidstaten hanteren nu nog te veel eigen normen en aanbevelingen voor groente- en fruitconsumptie. De Efsa wil met een vijfjarig Europees onderzoeksproject beter inzicht krijgen in de consumptie van groente en fruit in Europa. Te lage inname van groente en fruit staat op nummer acht in de lijst van risicovolle levensstijlen.

Uit een onderzoek van de Europese Voedselinformatieraad (Eufic) in negentien lidstaten blijkt dat Nederlandse consumenten 300 gram groente en fruit eten per dag. Dat is 100 gram onder de norm van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maar ook onder het Europese gemiddelde. Toch is de vergelijking lastig te maken. EU-landen hanteren verschillende definities voor groente en verschillende aanbevelingen voor consumptie. Nederland herkent aardappelen niet als groente, Noorwegen wel. Nederland telt wel fruitsappen mee, België weer niet.

Polen zijn met 577 gram per dag de grootste eters van groente en fruit in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.