Home

Nieuws

Efsa: dierlijk gedrag maat voor dierenwelzijn

Parma - Het gedrag van het dier is de beste indicator voor het beoordelen van het dierenwelzijn.

Dit staat in het wetenschappelijk advies van de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa. Het advies is opgesteld door een panel binnen Efsa dat zich bezighoudt met diergezondheid en dierenwelzijn in opdracht van de Europese Commissie. Het panel adviseert om het diergedrag zoveel mogelijk mee te nemen als het gaat om dierenwelzijn. Volgens het advies wordt er nu nog te veel gekeken naar de omgeving (het strooisel), voeding en type huisvesting. “Deze maatregelen moeten ook worden doorgezet, maar hoe het dier op deze maatregelen reageert is het belangrijkste”, aldus de Efsa.

Het panel heeft daarom een ‘toolbox’ samengesteld waaruit wetenschappers, dierenartsen en boeren maatregelen kunnen selecteren op het dierenwelzijn te beoordelen. De maatregelen zijn door Efsa voor melkkoeien en varkens opgesteld. De adviezen ondersteunen de uitvoering van de onlangs aangenomen EU-strategie voor dierenwelzijn 2012-2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.