Home

Nieuws 576 x bekeken

Eerste 'regelkraan' van Nederland is klaar

Duiven – De eerste ’regelkraan’ van Nederland is klaar. Maandagmiddag nemen Rijkswaterstaat en het waterschap Rijn en IJssel het gemaal in de nieuwe Hondsbroekse Pleij bij Duiven/Westervoort officieel in gebruik.

Via de Hondsbroekse Pleij kan de waterstand op Rijn, IJssel en Waal worden bijgestuurd bij hoogwater.

De Hondsbroekse Pleij is het eerste grote project in het kader van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier, waarmee hoge waterstanden in de toekomst beter opgevangen kunnen worden. In totaal werkt Rijkswaterstaat aan 30 projecten om de grote rivieren meer ruimte te geven.

In de Hondsbroeksche Pleij is de dijk ongeveer 250 meter meer landinwaarts verlegd. Tussen dijk en rivier is een polder ontstaan, waarin een hoogwatergeul is gegraven. In de geul staat een gemaal. Als het regelwerk bij hoge waterstanden wordt geopend, stroomt 660 kubieke meter water per seconde extra richting de IJssel. Als de schuiven worden gesloten, gaat die hoeveelheid water richting de Nederrijn.

Rijkswaterstaat heeft nu voor het eerst een soort kraan in handen waarmee de afvoer van water bijgestuurd kan worden, aldus een woordvoerster. Met de kraan, precies op het punt waar Rijn en IJssel zich splitsen, kan de waterstand van het IJsselmeer tot aan de delta in de Randstad worden beïnvloed. Aan de Hondsbroeksche Pleij is 4 jaar gewerkt. En met succes: tijdens het hoge water eind december vorig jaar is de hoogwatergeul al in gebruik geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.