Home

Nieuws

EU-voorzitter Denemarken zet in op vergroening

Brussel - Groene groei is één van de vier aandachtsgebieden waar Denemarken zich als nieuwe voorzitter van de Europese Unie zich op wil gaan richten.

Denemarken wil Europa vergroenen door de ontwikkeling van een efficiënter en groener transportbeleid, een efficiëntere interne energiemarkt en algemene duurzame standaarden voor de interne Europese markt. “We willen de energie-efficiëntie verbeteren waarbij zowel de consument als het bedrijfsleven kan profiteren. We moeten meer investeren in hernieuwbare energie en innovaties op het gebied van duurzaamheid”, zegt Martin Lidegaard, minister van klimaat en energie.

De focus voor de vergroening ligt wat Denemarken betreft op het benutten van duurzame bronnen, een duurzame productie en consumptie en investeringen in groene technieken. Hiermee moet de EU minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen die elders in de wereld worden gekocht. “De EU moet een schone, concurrerende en klimaatvriendelijke regio worden”, vindt de nieuwe EU-voorzitter.

Naast vergroening richt Denemarken zich op een verantwoordelijk, dynamisch en veilig Europa.
“Het landbouwbeleid is een onderdeel van de oplossing van de uitdagingen waar de EU voor staat. het kan bijdragen aan de duurzame ontwikkeling en daarmee aan nieuwe inkomstenbronnen”, zegt de Deense landbouwminister Mette Gjerskov. Ze vindt dat het landbouwbeleid potentie biedt voor een sterke en efficiënte interne markt met focus op maatschappelijke doelen zoals omgeving, klimaat en dierenwelzijn.Of registreer je om te kunnen reageren.