Home

Nieuws 267 x bekeken

EU-parlement wil voedselverspilling halveren

Straatsburg – De verspilling van voedsel in de Europese Unie kan zeker voor de helft minder. Dat stelde het Europees Parlement in Straatsburg donderdag.

Om dat te bereiken, wil het parlement voorlichtingscampagnes en lessen op scholen. Daarnaast zijn betere verpakkingen voor voedsel nodig. Ook moet er wat gedaan worden aan de formulering van de houdbaarheidsdatum, zodat voedsel niet onnodig in de afvalbak verdwijnt.

Het parlement wil 2013 uitroepen tot jaar tegen de voedselverspilling. Zo kan voldoende bewustwording ontstaan bij de consument, waar nu de grootste verspilling plaatsvindt.

Per Europeaan gaat circa 179 kilo voedsel verloren en bij ongewijzigd beleid dreigt de verspilling tegen 2020 nog eens met 40 procent toe te nemen. Volgens het parlement moeten landbouw, verwerking, distributie en consumenten werken aan efficiëntieverbetering. Het parlement wil dat de Europese Commissie met lidstaten en de Wereldvoedselorganisatie streefdoelen vaststelt.

Geschat wordt dat de 89 miljoen ton die aan voedsel wordt weggegooid in Europa zorgt voor de uitstoot van 170 miljoen ton CO2-equivalent per jaar. Afgezien van de schade aan het milieu die veroorzaakt wordt door de productie van voedsel dat niet wordt gebruikt, zijn er kosten van de verwerking en verwijdering van het afval. Door de voeding als grondstof voor biomassa te gebruiken kan de milieuschade al teruglopen, blijkt uit de resolutietekst.

Of registreer je om te kunnen reageren.