Home

Nieuws 247 x bekeken

EU pakt landen met legbatterijen aan

Brussel – De Europese Commissie gaat juridische procedures op gang brengen tegen veertien lidstaten, waaronder Nederland, die nog niet voldoen aan het verbod op legbatterijen.

Volgens Brussel verblijven nog altijd 46,7 miljoen leghennen, 14 procent van het totaal, in de traditionele en sinds 1 januari verboden legbatterijen. Commissaris John Dalli (volksgezondheid) kondigde al eerder aan de landen die in gebreke zijn te zullen aanpakken.

Zijn woordvoerder heeft nu bevestigd dat de procedures daadwerkelijk op gang worden gebracht. Inspectieteams zijn naar de betrokken landen afgereisd om de situatie in kaart te brengen en vast te stellen in hoeverre het verbod wordt overtreden. De Commissie zal vervolgens de daarvoor op te leggen boetes vaststellen.

In Nederland zijn 55 bedrijven nog niet omgeschakeld. Maximaal 23 daarvan kunnen profiteren van een speciale knelgevallenregeling. Zij mogen nog een halfjaar lang batterij-eieren leveren aan de binnenlandse industrie. Het opzetten van nieuwe rondes legkippen is echter verboden.

Dat Nederland tot de groep lidstaten behoort die Brussel op de korrel heeft, is extra wrang aangezien staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) altijd sterk heeft gepleit voor scherp toezicht op de naleving van het verbod. Zijn woordvoerder reageert echter nonchalant. ”Dit is niet onverwacht”, zegt hij. ”Wij hebben aangedrongen op handhaving en dan is dit een logische consequentie.” Hij benadrukt dat inbreukprocedures doorgaans lang duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.