Home

Nieuws 250 x bekeken

EU koopt einde hormoonoorlog met Amerika af

Brussel – Het einde van de meer dan twintig jaar durende hormoonvlees-oorlog tussen de EU en de VS is in zicht. Dit komt door een belangrijke stap die de commissie voor Internationale Handel van het Europees Parlement eind vorig week heeft genomen.

Die heeft ingestemd met een concessie van de Europese Commissie aan de Verenigde Staten en Canada. Deze concessie komt er op naar dat de EU het heffingsvrije importquotum voor niet met toegevoegde groeibevorderaars geproduceerd rundvlees flink verhoogt. Als de instemming met dit voorstel definitief is, kan Europa het verbod op de invoer van met hormonen behandeld vlees handhaven en trekken de VS hun klacht hierover bij de wereldhandelsorganisatie WTO in. De winst voor Amerikaanse en Canadese producenten is dat zij vele duizenden tonnen rundvlees meer naar de EU kunnen exporteren dan nu, tegen voor hen gunstige voorwaarden.

De Duitse Europarlementariër en rapporteur inzake de hormoonruzie Godelieve Quisthoudt-Rowohl is juichend over de uitslag van de stemming en noemt dit een win-win zaak voor de EU en de VS.
Als het Europees Parlement begin maart definitief akkoord gaat met het voorstel, dan kunnen derde landen vanaf augustus jaarlijks in totaal 48.200 ton heffingsvrij rundvlees van hoge kwaliteit naar de EU verkopen. Deze hoeveelheid is eerder overeengekomen in bilateraal handelsoverleg van de EU met de VS en Canada.

Het principe-akkoord heeft nu al tot gevolg dat de VS en Canada hun strafheffing van zo’n 100 miljoen euro op Europese landbouwproducten (onder meer varkensvlees, Roquefort kaas uien en truffels) hebben ingetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.