Home

Nieuws

EU eist betere naleving regels dierenwelzijn

Brussel – Europese dierenwelzijnsregels moeten sneller en beter worden omgezet in nationale wetgeving. EU-commissaris John Dalli (volksgezondheid) is van plan daar de komende jaren streng op toe te zijn. Dat blijkt uit de nieuwe strategie voor dierenwelzijn, die hij donderdag heeft gepresenteerd.

Volgens Dalli komt het nog te vaak voor dat landen de regels uit Brussel aan hun laars lappen. Het gevolg daarvan is een ongelijk speelveld voor bedrijven en dus oneerlijke concurrentie.
Om betere naleving te bewerkstellingen zal de Europese Commissie niet aarzelen lidstaten voor het Europese Hof van Justitie te dagen in zogeheten inbreukprocedures. Dit wordt zelfs een essentiële actie genoemd, nodig om de grote uitdagingen op het gebied van dierenwelzijn het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast wil de Commissie een netwerk van kenniscentra oprichten en veterinaire inspecteurs beter opleiden.

Ook aan de consumentenzijde gaat er meer gebeuren. Zo wil Dalli de voorlichtings- en opleidingsactiviteiten versterken. Hij vindt dat de regels over de omgang met dieren nog te weinig bekendheid genieten. De eerste stap op dit gebied bestaat uit een onderzoek naar eventuele lacunes in kennis.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is niet erg onder de indruk van de strategie van Dalli. Zij mist voorstellen voor Europese controles op naleving van de wetgeving door individuele boeren of transporteurs. ”Dat is de achilleshiel van dit beleid”, zegt zij. ”Als Europa steekproefsgewijs inspecties zou uitvoeren, is dat een extra stok achter de deur. Dat gebeurt ook bij dierziekten. Maar de Commissie vindt dat in dit geval een bevoegdheid voor de lidstaten.”

Volgens Bas Eickhout, europarlementariër namens Groenlinks, heeft Dalli te weinig ambitie. Hij mist onder meer een aanscherping van de eisen aan diertransporten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.