Home

Nieuws

EP wil meer invloed op beleid eurocrisis

Straatsburg – Het Europees Parlement (EP) moet voortaan een plek aan tafel krijgen bij de onderhandelingen tussen de EU-regeringsleiders over de eurocrisis.

Dat zegt de kersverse voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. De Duitse sociaal-democraat werd dinsdag met 699 tegen 387 stemmen gekozen. Hij staat bekend als een temperamentvol politicus, die van zijn hart geen moordkuil maakt.

De uitslag van de stemming was geen verrassing, aangezien de twee grootste blokken in het Europees Parlement, de christendemocraten en sociaaldemocraten, al eerder overeenstemming bereikten over Schulz. Wel waren er meer tegenstemmers dan verwacht.

Schulz verkreeg in 2003 internationale bekendheid nadat de toenmalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi hem tijdens een debat in het parlement vergeleek met nazibeulen. In november 2010 noemde Schulz op zijn beurt de PVV-europarlementariër Daniel van der Stoep een fascist.
Schulz volgt de Pool Jerzy Buzek op. Zijn benoeming geldt voor twee en een half jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.