Home

Nieuws 375 x bekeken 10 reacties

Duizenden luidruchtige betogers zijn industralisering veehouderij zat

Berlijn - Vele duizenden demonstranten trekken vanmiddag onder de leus ”Wir haben es satt” door het centrum van Berlijn om tegen de achtergrond van de Grüne Woche te protesteren tegen de industrialisering van de veehouderij.

Tot de demonstratie, die tot dusver een vreedzaam maar luidruchtig karakter heeft, is opgeroepen door meer dan 90 verschillende boeren-, milieu- en dierenbeschermingsorganisaties. Zij eisen onder meer een landbouwsubsidiebeleid in de EU dat is toegespitst op biologische productie en duurzaamheid, ook in sociale zin.

De organisatoren verwachtten minstens 10.000 deelnemers. Die doelstelling lijkt volgens de waarnemers gehaald. Vorig jaar namen bij een soortgelijke manifestatie 20.000 mensen deel, maar de weersomstandigheden zijn nu minder gunstig dan de vorige keer. De betoging duurt nog tot eind van de middag.

De demonstratie is onder andere gericht tegen de Europese landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Ze willen dat het landbouwbeleid biologischer, socialer en duurzamer maken. Ook zijn de demonstranten tegen megastallen. Deze discussie is, na Nederland, ook in Duitsland los gekomen.

Op de Grüne Woche spreekt Ciolos vandaag over het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. Hij zei daar dat Europese consumenten kwalitatief hoogwaardige voedselproducten willen. "Voedsel is emotie. Het is geen auto", aldus Ciolos, die benadrukte dat technologie wel nodig blijft. De Duitse landbouwminister Ilse Aigner benadrukte dat voedselverspilling moet worden tegen gegaan. "Kromme komkommers moeten we niet meer weggooien", aldus Aigner.

Foto

Boerderij Vandaag

Laatste reacties

 • no-profile-image

  slecht vergelijk, voedsel is emotie, het is geen auto.,was het maar als een auto!
  praktijk is nog teveel juist andersom, bij voedsel wint de prijs, bij auto is men tot veel bereid juist vanwege de auto.

 • no-profile-image

  Voedesel productie uit de industiele sfeer. Lijkt me een goed idee. Landbouwbedrijven die weer te overzien zijn voor boer en burger, geen gepruts meer in fabrieken met ons voedsel. Nee direct van de boer en tuinder eten uit je eigen omgeving. Als dit is wat de burgers voor ogen hebben is daar niets op tegen, hooguit dat dan hun auto een autootje moet worden en hun vakantie niet meer op Balie kan plaats vinden maar weer op Terschelling moet. Het geld moet ergens vandaan komen om boer en tuinder aan een gelijkwaardig inkomen te helpen. Boeren hoeven toch niet te wachten tot ze het bedijf verkopen om hun achterstallig inkomen te inkasseren in de vorm van kapitaals aanwas?

 • no-profile-image

  Willem Nellen

  Wat een prachtige voorstelling van zaken weer. In Duitsland kunnen "ze" er ook wat van blijkt.
  Dit soort "demonstraties" zijn bij elkaar geraapt door de zogeheten "anti agrariers" groepjes zoals daar zijn (in Nederland, want ik weet niet wat hun Duitse tegenhangers zijn) Wakker Dier, PvvD, en meer van dit soort terroristische groepjes.
  "De consument" is makkelijk te beiinvloeden, er worden wat foto's getoond die tweehonderd jaar geleden gemaakt zijn van kistkalveren, legbatterijen van 20 bij 20 cm met honderd kippen er in en meer van dat soort zaken.
  "De Consument" vergeet in de gauwigheid dat die altijd loopt te janken dat het voedsel zo gruwelijk duur is. Toevallig hoorde ik deze week op de radio dat er in Nederland alleen al zo'n 51000 ton (ja, idd eenenvijftigduizend TON) aan voedsel jaarlijks weggegooid word door diezelfde consument. Ik donderde bijna van mijn stoel af toen ik dat hoorde. Afgrijselijk is het. En diezelfde consument loopt te demonstreren dat de landbouw TE industrieachtig word???????
  Waar denken ze dat een agrarier het geld anders vandaan moet halen? Als je berekent wat een (om maar even een voorbeeld te nemen) melkveehouder aan uren stopt in zijn/haar bedrijf dan zal daar toch een bepaald inkomen uit gegenereerd dienen te worden. En als klanten dan lopen te janken dat hun melk zo duur is dan wil ik graag weten welke ideeen ze hebben om dat met minder machines te doen? Moeten de boeren dan maar weer met de hand gaan melken soms?
  En trouwens, die 10.000 betogers die er waren, ach, Duitsland telt vele miljoenen inwoners (82 of zo geloof ik) meer dan Nederland en deze organisaties zijn dan blij met een tienduizend betogers? Sneu.

 • no-profile-image

  Hoeveel % van de duitsers is dat? je hebt altijd mensen die wat te mekkeren hebben.

 • no-profile-image

  Dan nu de geruchten dat er te weinig gerst is om bier te kunnen produceren , dat word een ramp, en word voor datzelfde potje een prijs van 2 euro betaald , heeft blijkbaar niemand het er over en als heineken honderde miljoenen aan het gerstenat verdiend is normaal maar als de melk en dat stukje vlees duurder word schreeuwen ze ook noch dat de boeren te groot worden, doe dat maar bij Heineken . Je kan altijd nog langer je lichaam overeind houden met een goed stuk vlees als met bier.Maar we zuipen liever een krat bier in een weekend op. En dan maar klagen over die boer. En dat noemt zich milieu simpatiesaten die liever een boom planten dan hun steun geven aan de hardwerkende boer en een fatsoenlijk inkomen te gunnen.

 • no-profile-image

  Scherpe kritiek door de boeren op onze consumenten , die onze afnemers en klanten zijn. Zou het niet sportiever van de boeren zijn , als men eerst eens zorgt dat men zelf alles op orde heeft , alvorens uw client van alles te beschuldigen. Zolang er in de ministeriele rapporten te lezen staat dat de Nederlandse agrosector de afvalverwerking is van Nederland , dan deugt er iets niet. Dan kan je de consument wel allerlei verwijten toeslingeren , maar daar wordt je zelf echt niet populairder door.

 • no-profile-image

  Politiek, afvalverwerker zijn hoef je niet persé als negatief op te vatten. Het houdt niet meer of minder in dan dat je de reststromen gebruikt. (En omzet tot iets waardevols natuurlijk)

 • no-profile-image

  Kritische Lezer. Als je de moeite zou nemen om die rapporten te lezen kun je uiteraard daar zeer kritisch is over nadenken. We hebben het over het wegmengen van afvalstoffen met dioxcines en hormonen. Er zijn aanwijzingen dat ze een structureel karakter hebben. Het wegmengen van die afvalstoffen is bijzonder lucratief. Niet alleen worden duurdere grondstoffen uitgespaard.
  We hebben het dus NIET over reststromen.

 • no-profile-image

  samenvattend dus de economische voordelen om afvalstoffen
  met dioxine,s en hormonen te vermengen onder veevoeders.
  1/ men spaart uit de verbrandigskosten/stortingskosten waar dergelijke afvallen verwerkt behoren te worden.
  2/ Duurdere grondstoffen worden uitgespaart in produktie van veevoeders.
  3/ indien er sprake is van glucosestromingen ( suikers ) kan kunstmatig een verhogend d.s.% gehalte gerealiseerd worden in veevoeders. Op basis hiervan vind betaling plaats.
  4/ Vooral hormonen zoals progesteron en etradiol geven een groeistimulering bij produktie van vlees.
  5/Bij nadelige gevolgen verder in de keten , compenseerd overheid( en produktshappen )

 • no-profile-image

  @Politiek: je denkt de melk te horen klotsen maar je weet niet waar de tepel hangt (vrij vertaald naar bel horen luiden maar geen klepel weten). Een zooitje feiten bij elkaar rapen die niet van toepassing zijn geeft dus geen goed beeld van de werkelijkheid.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.