Home

Nieuws

Duitsland geïnteresseerd in Nederlands mestbeleid

Berlijn - De Duitse deelstaten die tegen de Nederlandse grens liggen hebben interesse voor het nieuwe Nederlandse mestbeleid met verplichte mestverwerking. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw na overleg met de landbouwministers van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen op de Grüne Woche in Berlijn.

De deelstaten hebben grote interesse voor de wijze waarop Nederland verplichte mestverwerking wil invoeren. Over de export van Nederlandse drijfmest naar de deelstaten is niet gesproken. De export van Nederlandse drijfmest naar Duitsland ligt gevoelig. De deelstaten stelden vorig jaar extra strenge eisen door druksterilisatie verplicht te stellen voor importmest. Dit besluit werd echter vanuit Brussel teruggefloten, waardoor drijfmest na hygiënisatie wel weer geëxporteerd mag worden.

Het korte gesprek in Berlijn krijgt een vervolg in het voorjaar. Dan gaat Bleker overleg voeren met Noordrijn-Westfalen en Nedersaken. Hierbij zal ook het antibioticabeleid in de veehouderij aan de orde komen.

Bleker voerde tijdens de Grüne Woche meerdere gesprekken met ambtgenoten. Met het Zwitserse landbouwministerie werd onder andere kennis uitgewisseld over vergroening van het landbouwbeleid. Zwitserland heeft veel ervaring met vergroening van het landbouwbeleid, zoals dat ook wordt voorgesteld in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.