Home

Nieuws 404 x bekeken

Duitse voedingsindustrie zet reëel 1,3 procent meer om in 2011

Berlijn – De Duitse voedingsindustrie heeft de omzet vorig jaar reëel met 1,3 procent zien groeien naar 162,2 miljard euro. Dat heeft de federatie van deze bedrijfstak, het BVE, vandaag meegedeeld.

Nominaal, dat wil zeggen niet gecorrigeerd voor prijsstijgingen, groeide de omzet aanzienlijk harder, namelijk met 8,5 procent ten opzichte van 2010. De prijsstijgingen deden zich volgens de fabrikantenbond op bijna alle fronten voor. Niet alleen de grondstof-, maar ook de energie-, transport-, verpakkings- en arbeidskosten dreven de prijzen op.

Van de omzet werd 30 procent (ofwel 48,4 miljard euro) gehaald op de exportmarkten. De EU zorgt voor 80 procent van de exportomzet, maar de derde landen worden wel steeds ook belangrijker, stelt het BVE vast. De groei bereikte daar in ieder geval een niveau van 19 procent tegen slechts een plus van 7 procent op de EU-markten.

Voor het lopende nieuwe jaar blijven de Duitse voedingsfabrikanten optimistisch, hoewel zeer gematigd. De groeiprognose van het BVE is nominaal 4 procent. Daarvan blijft aan het eind van de rit reëel echter weinig over, want de prijzen stijgen naar verwachting eveneens met 3 tot 4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.