Home

Nieuws

Duitse boeren en veterinairen waarschuwen voor haastwerk in antibiotica-kwestie

Berlijn - Het Deutsche Bauernverband (DBV) en de dierenartsenfederatie Bundesverband praktizierender Tierärzte (BPT) waarschuwen in een gemeenschappelijke verklaring tegen overhaaste besluiten ter beperking van de antibiotica-inzet in de veehouderij.

Volgens hen zou dat nadelig zijn voor het dierenwelzijn terwijl het ook een averechts effect kan hebben op het uiteindelijke doel van de beperking, namelijk het tegengaan van het ontstaan van resistente bacteriën. Dat risico wordt genomen als bepaalde antibiotica-soorten worden verboden, zo menen zij.

De verklaring is opgesteld naar aanleiding van de onrust die is ontstaan na de publicatie van rapporten over de antibiotica-inzet in de vleeskuikenhouderij in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Die inzet bleek vrij groot en volgens de landbouwminister van Noordrijn-Westfalen zelfs veel te groot. Zijn collega in Nedersaksen trok die conclusie niet. Bauernverband en BPT willen met de verklaring duidelijk maken dat ze wel voor beperking van de inzet zijn, maar dat dit weloverwogen moet gebeuren. De initiatieven die daartoe door ketenbeheerder QS zijn genomen zeggen zij volledig te onderschrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.