Home

Nieuws

Deelnemers Beter Leven gaan betalen voor gebruik

Den Haag – De Dierenbescherming brengt het Beter Leven-sterrensysteem onder in een aparte stichting. Deelnemers en gebruikers moeten gaan betalen voor deelname aan het systeem. Veehouders hoeven in dit eerste jaar nog niet te betalen. Dit heeft de Dierenbescherming bekendgemaakt.

Volgens Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, is het doel van de operatie te komen tot een kwaliteitsverbetering en professionalisering van het sterrensysteem. Ook wil de organisatie komen tot een kostendekkend sys­teem. ” Het is echter zeker niet de bedoeling om winst te gaan maken met het Beter Leven-kenmerk”, aldus Dales. ”De Dierenbescherming wil absoluut geen geld verdienen aan dode dieren.”

De bijdrage die de verschillende ketenschakels gaan betalen valt uiteen in een vast bedrag voor deelname plus een bijdrage per dier. Dales stelt dat de kosten die de Dierenbescherming maakt voor het Beter Leven-systeem op ongeveer 550.000 euro liggen. Dat is het bedrag dat via de stichting moet worden opgebracht.

Veehouders hoeven dit eerste jaar niet te betalen, omdat zij al investeringen hebben gedaan voor het welzijn van hun dieren. ”We willen ze in dit stadium niet opzadelen met nog meer kosten”.
De nieuwe stichting gaat over de uitvoering van het systeem. Er komen vijf mensen te werken. De stichting moet uiterlijk 1 april operationeel zijn.

Het beleid rond Beter Leven en de vaststelling van de normen voor het keurmerk blijft onder de hoede van moederorganisatie de Dierenbescherming. De Dierenbescherming brengt de controles die samenhangen met het Beter Leven-systeem zoveel mogelijk onder bij al bestaande controles. Voor de intensieve veehouderij zijn dit de IKB-systemen.

Voorlopig komt er geen extra certificering van het hele Beter Leven-systeem. Het blijft een sys­teem dat geheel wordt beheerd door de Dierenbescherming en de nieuwe stichting, zonder een externe certificering. ”We hebben daar wel naar gekeken, maar het heeft als grote nadeel dat de kosten dan ook weer oplopen, en dat willen we niet”, aldus Dales.

Of registreer je om te kunnen reageren.