Home

Nieuws

Crisis laat voedselindex scherp dalen

Rome – De index van wereldvoedselprijzen die wereldvoedselorganisatie FAO bijhoudt is in december vorig jaar stevig gedaald, vooral dankzij dalende graanprijzen.

In totaal verloor de index 5 punten ten opzichte van november 2011. Dat is een daling met 2,4 procent.

Vergeleken met andere jaren was 2011 wat voedselprijzen betreft overigens een stabiel jaar, maar met een gemiddeld hoog prijsniveau. Oorzaak van de sterke prijsdaling bij met name granen was volgens econoom granen bij FAO Abdolreza Abassian de toenemende onzekerheid over de wereldeconomie.

Bij granen spelen ook de recordoogsten mee en dat de verwachtingen voor de komende oogsten goed zijn. Dit leidde al tot 6 procent lagere mais­prijzen, 4 procent lagere tarweprijzen en 3 procent lagere rijstprijzen. Daardoor verloor de graanmarktindex in december 4,8 procent in waarde en zakte naar 218 punten. De gemiddelde graanindex in 2011 was 247 punten, 35 procent boven 2010 en het hoogst sinds 1970.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.