Home

Nieuws 209 x bekeken

'Coöperaties noodzakelijk voor betere positie boer

Brussel – Om te bevorderen dat boeren een groter deel van de consumentenprijs opstrijken, is het noodzakelijk dat de rol van coöperaties wordt versterkt. Dat zei secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca donderdag tijdens de aftrap van het internationale jaar van de coöperaties in Brussel.

Volgens Pesonen vormen coöperaties de drijvende kracht achter een concurrerende en innovatie agrarische sector. ”Nu boeren slechts een fractie van de consumenten-euro ontvangen, is het belangrijker dan ooit om het aanbod verder te concentreren via de ontwikkeling van coöperaties”, zei hij. ”Dit is essentieel in het licht van de huidige economische crisis en de groeiende mondiale vraag naar voedsel.”

Pesonen is blij dat EU-commissaris Dacian Ciolos in zijn voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de belangrijke rol van coöperaties en producentenorganisaties erkent. Volgens hem is dat ’een stap in de goede richting’.

Copa-Cogeca organiseert dit jaar verschillende activiteiten op dit gebied. Zo is er in april een ’Cooperative Week’ in Brussel en wordt in juni de ’European Award for Cooperative Innovation’ uitgereikt. Ook niet-agrarische organisaties zijn hierbij betrokken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.