Home

Nieuws 2 reacties

Commissie begint inbreukprocedure om verbod legbatterij

Brussel – De Europese Commissie is een inbreukprocedure tegen Nederland begonnen vanwege het onvoldoende naleven van het verbod op de legbatterij.

Donderdag hebben dertien EU-lidstaten een aanmaningsbrief uit Brussel ontvangen. Zij worden opgeroepen om het houden van kippen in kooien zo snel mogelijk te verbieden. Landen die dat niet doen, worden voor het Europese Hof van Justitie gedaagd en riskeren een torenhoge boete. Behalve Nederland zijn onder meer België, Frankrijk, Polen en Roemenië op de vingers getikt.

Het verbod op de legbatterij geldt sinds 1 januari van dit jaar, maar het besluit daartoe stamt al uit 1999. Lidstaten hebben dus twaalf jaar de tijd gehad voor omschakeling en volgens de Europese Commissie is dat meer dan voldoende. Brussel waarschuwt nu dat door het negeren van het verbod niet alleen het dierenwelzijn in gevaar komt, maar ook er ook oneerlijke concurrentie ontstaat.

In Nederland voldoen zo’n vijftig bedrijven nog niet aan de nieuwe regelgeving, waarvan de helft gebruik mag maken van een door staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in het leven geroepen uitstelregeling. Deze geldt voor maximaal een half jaar. Op initiatief van Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) bekijkt hij de mogelijkheden om daar nog vijftien bedrijven met plannen voor omschakeling naar koloniehuisvesting aan toe te voegen.

De dertien landen hebben nu twee maanden de tijd om de Commissie van hun gelijk te overtuigen. Bleker heeft er alle vertrouwen in dat hij daarin gaat slagen. ”In het licht van alles wat er tot nu toe is gewisseld, gaat hij ervan uit dat deze aanpak uiteindelijk door de Europese beugel kan”, meldt zijn woordvoerder.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer pispaal

    De Europese Commissie heeft wel erg weinig geduld. Volgens de richtlijn van 1999 moest dezelfde Commissie uiterlijk op 1 januari 2005 een verslag over de verschillende houderijsystemen voorleggen aan de Raad van Ministers. De Commissie heeft dat verslag neergelegd op 8 januari 2008, dus 3 jaar te laat. Maar wat voor de Commissie geldt, geldt niet voor de boer, ook al zijn zijn kooien nog niet afbetaald, ook al is zijn vergunning nog niet verleend.

  • no-profile-image

    Inderdaad werkt die niet zo hard. Maar geeft dat je het recht om maar wat aan te rotzooien ???. In 2002 is er door Nederland een verzoek gedaan voor een tijdelijke overname van max. 4 jaren van MPA-varkens. De commissie betreurt dat de Nederlandse autoriteiten de maatregel ten uitvoer hebben gelegd oordeeld ze in 2009. Nu , 5 jaren na 2006 is de Nederlandse overheid al 5 jaren in overtreding i.v.m. het financieren van chemische verontreiniging in menselijke en dierlijke voedselketen. Dergelijke gebeurtenissen mogen niet met staatssteun gecompenseert worden aldus de Commissie. Dat dient voor risico te blijven van .producenten van voedingsmiddelen en diervoeders.Produktschapsgeld is ook overheidsgeld oordeeld de commissie. Vele miljoenen overheidsgeld worden er zo gesluist naar die mafiapraktijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.